Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarına sert tepki göstererek, bu saldırıların bölgesel güvenliği tehdit ettiğini ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü hedef alan bir provokasyon olduğunu açıkladı. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "İsrail'in Suriye'nin güneyine yönelik saldırılarının ardından bu kez Şam'ın merkezine gerçekleştirdiği hava saldırıları, bölgede barış ve istikrar umutlarını hedef alan açık bir provokasyondur" dedi. Ayrıca Bakanlık kaynakları, Şam’ın talebi halinde Suriye’ye savunma desteği verilebileceğini bildirdi. “İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayan ve bölgeyi kaosa sürükleyen saldırıları artık son bulmalıdır” ifadelerini kullanan kaynaklar, ayrıca, Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak ve terör koridorunu engellemek amacıyla Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonlarına kararlılıkla devam ettiği vurgulandı.
SDG ENTEGRASYONU YAKINDAN İZLENİYOR
Türkiye’nin, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini esas alan bir yaklaşımla bölgede kalıcı istikrarın sağlanması için tüm yapıcı süreçleri desteklediği bildirildi. Kaynaklar, Suriye’deki yeni hükümet ile SDG arasında yürütülen entegrasyon süreci ile bölgede yaşanan çatışmaların dikkatle takip edildiğini belirtti.
TÜRK BİRLİKLERİNDE OLUMSUZLUK YOK
MSB, İsrail’in saldırılarında Türkiye’nin Suriye’de görev yapan birliklerinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını açıkladı. Türkiye’nin, talep edilmesi halinde Suriye’nin savunma kapasitesini güçlendirmeye ve terörle mücadelesine destek vermeye hazır olduğu da hatırlatıldı. MSB, Suriye harekât alanlarında yürütülen tünel imha faaliyetlerine ilişkin de bilgi paylaştı. Son bir haftada Münbiç bölgesinde imha edilen 23 kilometrelik tünelle birlikte, Tel Rıfat ve Münbiç dahil olmak üzere bugüne kadar toplam 481 kilometrelik tünel hattının etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Ateşkeste Türkiye faktörü
Suriye’nin Süveyde kentinde önce Bedevi Araplar ile Dürziler, ardından Dürziler ile rejim güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda Türkiye, sükunetin sağlanmasında belirleyici rol oynadı. Güvenlik kaynakları, Ankara’nın özellikle Şam yönetimiyle kurduğu temaslar sayesinde ateşkesin tesisinde kilit aktör olduğunu belirtiyor.
CANBOLAT İLE TEMAS
Öte yandan, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın süreci ABD, İsrail ve Suriye’deki muhataplarıyla yoğun diplomatik trafik yürüterek yönettiği öğrenildi. Kalın’ın, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile çatışmaların gidişatını ve İsrail’in saldırılarını masaya yatırdığı; ayrıca ABD Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’la da kesintisiz temas halinde olduğu ifade edildi. Aynı zamanda MİT tarafından, Lübnanlı Dürzi lider ve İlerici Sosyalist Parti eski Başkanı Velid Canbolat ile Süveyde’deki çatışmaların sonlanması ve bölgede istikrarın sağlanması için görüşmeler yapıldığı kaydedildi.
FİDAN’DAN YOĞUN TRAFİK
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack, Suriye Dışişleri Bakanı Esed Hasan Şeybani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile görüşmeler yaptığı, Fidan ve Kalın’ın muhataplarıyla yaptıkları görüşmeleri ve Suriye’de yaşanan gelişmeleri anbean Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a aktardığı vurgulandı.