
DGS sınav süresi, adayların gündeminde. 2025 DGS, bugün düzenleniyor. Türkiye'deki tüm iller ve Lefkoşa'daki 103 sınav merkezinde yapılacak sınav, saat 10.15'te başlayacak. Sınava 252 bin 685 aday başvuruda bulundu. Peki DGS sınavı kaçta bitecek? Dikey Geçiş Sınavı sınav süresi soru sayısı.

DGS, ön lisans mezunlarının lisans eğitimlerine devam etmelerine olanak tanıyan bir köprü sınavıdır. Bu sınav sayesinde, 2 yıllık bir bölümü bitiren öğrenciler, kendi alanları veya ilgili alanlardaki 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilirler. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre sınav, Türkiye'deki tüm iller ve Lefkoşa'daki 103 sınav merkezinde, 675 bina ve 10 bin 319 salonda bugün gerçekleştirilecek. Peki, DGS kaç soru, kaç dakika sürecek? İşte, 2025 DGS sınav süresi, başlangıç-bitiş saati ve soru sayısı hakkında bilgiler.

DGS NE ZAMAN 2025, SAAT KAÇTA BAŞLIYOR VE KAÇTA BİTİYOR?
ÖSYM sınav takvimi ile Dikey Geçiş Sınavı (2025-DGS) tarihi belli oldu. Takvime göre 2025 DGS, 20 Temmuz Pazar günü düzenlenecek. Türkiye'deki tüm iller ve Lefkoşa'daki 103 sınav merkezinde yapılacak sınav, saat 10.15'te başlayacak. Adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacak. Sınav, 675 bina ve 10 bin 319 salonda gerçekleştirilecek.

DGS KAÇ DAKİKA, KAÇ SORU?
DGS 135 dakika sürecek. Sınavda ek süre verilmesi uygun bulunan engelli adaylar, sınavlarda 30 dakika ilave sürelerini kullanabilecek.
Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak. Testte, 50 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplam 100 soru yer alacak.

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM takvimine göre DGS sonuçları, 14 Ağustos 2025 tarihinde açıklanacak.
DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecek.

Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayar ortamında yapılacak.
2025-DGS sonuçları sadece 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacak.

DGS nedir?
DGS, yani Dikey Geçiş Sınavı, meslek yüksekokulu ve açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan veya mezun olabilecek durumda olan öğrencilerin, lisans (4 yıllık) programlarına geçiş yapmalarını sağlayan bir sınavdır. ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından her yıl düzenlenir.
DGS'ye Kimler Başvurabilir?
Meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanlar veya son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar DGS'ye başvurabilir.
DGS sınavı kaç yıl geçerli?
DGS genellikle her yıl Temmuz ya da Ağustos aylarında yapılır. Sınav sonuçları, yalnızca sınava girilen öğretim yılı yapılan yerleştirmeler için geçerlidir. Yani, DGS puanı 1 yıl geçerlidir.
Adaylar, DGS puanları ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) ile birlikte en fazla 30 tercih yapma hakkına sahiptir. Tercihler sınavdan sonra yapılır. Her üniversite ve bölüm için dikey geçiş kontenjanları farklılık gösterebilir ve bu kontenjanlar genellikle sınırlıdır.