Safer ayı ne zaman başlayacak? 2025 Diyanet takvimine göre başlangıç ve bitiş tarihleri

21:4520/07/2025, Pazar
Yeni Şafak
Safer ayı başlangıç ve bitiş tarihi
Safer ayı başlangıç ve bitiş tarihi

Hicri takvime göre Muharrem ayından sonra gelen ve yılın ikinci ayı olan Safer Ayı, 2025 yılında ne zaman başlayacak sorusu yanıt buldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı 2025 Dini Günler Takvimine göre Safer ayı, bu yıl 26 Temmuz 2025 Cumartesi günü başlayacak ve 23 Ağustos 2025 Cumartesi günü sona erecek.

Safer, Hicri takvimin Muharrem’den sonra gelen ikinci ayıdır. Halk arasında, Safer ayının uğursuz, bela ve musibet ayı olduğuna dair inançlar bulunsa da; İslam dini açısından bu inanış geçerli değildir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bu tür batıl inançları reddetmiş ve "Safer ayında uğursuzluk yoktur" buyurmuştur. (Bkz: Buhârî, Tıb, 19; Müslim, Selâm, 101-103)


2025 Safer ayı ne zaman başlayacak?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 yılı Dini Günler Takvimine göre, Safer Ayı: 26 Temmuz 2025 Cumartesi günü başlayacak, 23 Ağustos 2025 Cumartesi günü sona erecek. Ardından 24 Ağustos 2025’te Rebiülevvel Ayı başlayacak.


Safer ayının uğursuz ve musibet ayı olduğu söylentisi doğru mudur? Bu aya özel ibadet ya da dua var mıdır?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nda yer alan bilgilere göre, Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde ki anlayış Câhiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24 [3914-3915]; bkz. Buhârî, Tıb, 25 [5717]; Müslim, Selâm, 101-103 [2220]) dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.), böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhârî, Tıb, 19). Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır.


Bu ayda ne yapılmalı? Safer ayına özel dua var mı?

Diyanet kaynaklarına göre, Safer ayına özel farz kılınmış herhangi bir duâ, namaz ya da ibadet şekli bulunmamaktadır. Ancak her ayda olduğu gibi bu dönemde de Kur’an okumak, zikir çekmek, istiğfarda bulunmak, sadaka vermek ve nafile ibadetlere yönelmek önerilmektedir.

Okunabilecek bazı dualar ve sûreler arasında şunlar yer alır:

Ayet-el Kürsi

Kevser, İhlâs, Fatiha, Felâk, Nâs

Salat-ı Münciye (Salaten Tüncina) duası

Estağfirullah El Azîm zikri


Rebiülevvel ayı ne zaman başlayacak?

Safer ayının bitişiyle birlikte Hicri takvimin üçüncü ayı olan Rebiülevvel, 24 Ağustos 2025 Pazar günü başlayacak. Bu ayın en önemli özelliği ise İslam dünyasında Mevlid Kandili'nin içinde yer almasıdır.

#Safer ayı
#Diyanet
#Safer ayı tarihleri
#Diyanet Dini Günler Takvimi
#Uğursuz ay
#Musibet