AUZEF 2025 bütünleme (telafi) sınav sonuçları açıklandı: İÜ AUZEF AGNO’ya göre üst dönem ders alma şartları neler? Sonuç ekranı ve harf notları

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) öğrencilerinin merakla beklediği 2025 yılı bahar dönemi bütünleme (telafi) sınav sonuçları açıklandı. 19-20 Temmuz 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen sınavların değerlendirme süreci tamamlanarak sonuçlar, AUZEF’in resmi sınav sistemi üzerinden erişime açıldı.

AUZEF 2025 bütünleme (telafi) sınav sonuçları açıklandı

Üniversite tarafından yapılan açıklamada, “2024-2025 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılı bütünleme sınavı sonuçları açıklanmıştır. Öğrencilerimiz, sonuçlarını auzefsinav.istanbul.edu.tr adresinden görüntüleyebilir” denildi.

Sonuçlara itiraz etmek isteyen öğrenciler, 27 Temmuz 2025 saat 23:59’a kadar aynı platform üzerinden dijital olarak başvuru yapabilecek. Farklı yollardan yapılan itirazlar kabul edilmeyecek.

Harf Notları ve Geçme Koşulları

AUZEF öğrencileri için harf notlarının anlamı ve geçerlilik durumu da gündeme geldi. Açıklanan sisteme göre:

AA, BA, BB, CB, CC: Doğrudan başarılı.

DC ve DD: Koşullu başarılı sayılıyor. Ancak öğrencinin Genel Not Ortalaması (AGNO) en az 2.00 olmalı.

FF: Başarısız; dersin tekrar alınması gerekiyor.

Açıköğretim programlarında sınav sistemine dair önemli bir detay ise 4 yanlış cevabın 1 doğruyu götürmesi kuralı. Ancak bu kural, uzaktan öğretim programlarında uygulanmıyor.

Sınav puanları; ara sınavın yüzde 30’u ve bitirme/bütünleme sınavının yüzde 70’i esas alınarak hesaplanıyor. Öğrencilerin AGNO’sunun 2.50’nin üzerinde olması halinde üst dönemden ders alma hakkı da doğabiliyor.

Ağırlıklı not ortalaması ve ağırlıklı genel not ortalaması

1- Ağırlıklı not ortalaması (ANO) ve ağırlıklı genel not ortalamasının (AGNO) hesaplanması aşağıdaki şekilde yapılır:

a) ANO; öğrencinin ilgili yarıyılda aldığı derslerin başarı notlarının kredileriyle çarpımları toplamının ilgili yarıyıldaki kredi toplamına bölünmesiyle hesaplanır.

b) AGNO; öğrencinin ilk yarıyıldan itibaren aldığı tüm derslerin başarı notlarının kredileriyle çarpımları toplamının ilk yarıyıldan itibaren alınan derslerin kredileri toplamına bölünmesiyle hesaplanır. Hesaplama sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlatılır.

c) Başarı notları (G) ile takdir edilen beden eğitimi, güzel sanatlar ve benzeri dersler ile muaf (M) olunan dersler, not ortalamaları hesabına katılmaz.”

Başarısızlık durumu

1- Yarıyıl esası uygulamasında herhangi bir yarıyıl sonunda AGNO’su 1.80’in altında kalan öğrenciler, sınamalı öğrenci sayılır. Sınamalı öğrenciler, Üniversitede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarında yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, spor karşılaşmaları, kültür ve sanat faaliyetleri gibi etkinliklerde görevlendirilemez, yurt dışı staj ve yarışmalara ve öğrencilerin yararlanabileceği burslara aday

gösterilemez.

2- AGNO’su birbirini takip eden iki yarıyıl 1.80’in altında kalan öğrenciler başarısız duruma düşerler. Başarısız öğrenciler yeni zorunlu ders alamaz, ancak bir üst dönemden seçmeli ders alabilirler. Daha önce başarısız ya da koşullu başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan (FF) ve (FD) harf notu aldıkları dersleri zorunlu olarak, (DD) ve (DC) harf notu aldıkları dersleri isterlerse tekrarlarlar. Bu durumda tekrarlanan dersten alınan son başarı notu, önceki nota bakılmadan AGNO hesaplamasında not durum belgesine (transktript) yansır.

3- AGNO’su 1.80’in üstünde olan öğrenciler; bir üst dönemden ders alırken alt yarıyıllardan, başarısız oldukları (FF) ve (FD) harf notu aldığı zorunlu dersleri almakla yükümlü olup, ayrıca alt yarıyıllardan koşullu başarılı (DD) ve (DC) harf notu aldığı dersleri tekrar alabilir. Bu durumda tekrarlanan dersten alınan son başarı notu, önceki nota bakılmadan AGNO hesaplamasında not durum belgesine (transktript) yansır.

4- Ders tekrarı ile AGNO’sunu 1.80’in üzerine çıkaran öğrenciler, normal olarak öğrenimlerine devam eder.

5- Başarısız olarak geçen süreler, toplam öğretim süresinden sayılır.

En az iki yarıyıl sonunda, AGNO’su 3.50 ve üstünde olan öğrenciler geçtikleri sınıfın derslerinin yanında, üst sınıf ders/derslerini de alabilir (En fazla 3 ders15 AKTS). Bunun için öğrencinin gelmiş olduğu sınıfa kadar olan bütün derslerini almış ve başarısız dersi olmaması gerekir. Bu şekilde ders almak

isteyen ve şartları karşılayan öğrencilerin, otomasyon üzerinden bu dönem okumaları gereken dersleri seçmeleri, akabinde üst sınıftan almak istedikleri derslere ilişkin seçimleri için Dekanlığımıza dilekçe ile başvurmaları gerekmekte.