46 yıl sonra açılan 'Hayalet şehir' Kapalı Maraş nerede ve neden kapalıydı?

1974 Kıbrıs harekâtının üzerinden tam 46 yıl geçti. Bu zaman zarfında Kıbrıs adasında Kapalı Maraş'ta taraflar arasında kalıcı bir çözüm bulunamadı ve bölge tümüyle kapalı haldeydi. Dün gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC Başbakanı Tatar'ın ortak basın toplantısında konu gündeme geldi. Erdoğan, "Maraş'ın KKTC toprağı olduğu bir gerçektir. Maraş'ın sahil şeridini halkın istifadesine sunma kararını sonuna kadar destekliyoruz. Maraş'ın bütünüyle kullanıma açılmasını temenni ediyoruz. Bu konuda KKTC makamlarına her türlü desteği vermeye hazırız" açıklamasında bulundu. Başbakan Tatar da, "Perşembe günü halkımız Kapalı Maraş sahilinden istifade etmeye başlayacak" dedi.

KKTC'deki Kapalı Maraş hamlesi Yunan medyasında: Konu çok ciddi, hayalet şehir açılacak.

Kıbrıs'taki Maraş bölgesi, Akdeniz'in gözde turizm mekanlarından biri, Hollywood yıldızlarının uğrak yeriydi. 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra 'Hayalet Şehir' olarak da bilinen Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış, askeri bölge ilan edilmişti.

DÜNYA
'Hayalet şehir' Kapalı Maraş yarın açılıyor: Bölgede temizlik çalışmaları başlatıldı

Maraş, 1963-1974 yılları arasında en hareketli günlerini yaşadı

O dönem Maraş'ta 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58’i bu bölgedeydi. 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 Yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane bulunuyordu.

DÜNYA
KKTC Başbakanı Tatar: Perşembe sabahı Kapalı Maraş sahilinden istifade etmeye başlanılacak

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kapalı Maraş'ın bütünüyle kullanıma açılmasını temenni ediyoruz