ABD bile bile hastane vurdu

Kunduz’da Taliban’la güvenlik güçleri arasındaki çatışmalara havadan katılan ABD uçakları, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne ait hastaneyi yarım saat bombaladı. MSF, koordinatlarını önceden bildirmelerine rağmen yaşanan katliamda, aralarında doktorların da olduğu 9 sağlık görevlisi ile 3’ü çocuk 7 hastanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Guardian gazetesi ise, ölü sayısının 20 olduğunu duyurdu.

Yeni Şafak

Afganistan'da geçtiğimiz gün Taliban'ın ele geçirdiği ve sonrasında güvenlik güçleri tarafından geri alındığı açıklanan Kunduz kenti bir katliama sahne oldu. Taliban'ın elinden geri alınmaya çalışılan kente ABD'nin düzenlediği hava saldırılarında, uluslararası yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) ait bir hastane vuruldu. MSF, Kunduz'daki hastanenin koordinatlarını önceden ABD'ye verdiği halde uzun süre bombalandı. Saldırı sırasında travma merkezi vurulurken, ameliyathanede de yangın çıktı. Hava saldırısının yaşandığı sırada, Kunduz'daki çatışmalarda yaralanan vatandaşlara müdahale etmeye çalışan MSF personeli ağır kayıp verdi. Örgütün resmi açıklamasında, saldırıda 9 doktor ile 3'ü çocuk 7 hastanın öldürüldüğü belirtildi. Hastaneden İngiliz The Guardian gazetesine konuşan bir doktor, 8 hemşire, 3 doktor, 6 güvenlik görevlisi, 2 temizlik işçisi ve bir eczacının bombardımanda ölenler arasında olduğunu söyledi.

Aralıksız bombardıman

“Saldırıyı mümkün olan en sert dille kınıyoruz" açıklamasını yapan ve bu korkunç olayın aydınlatılmasını isteyen MSF, hastanenin önceki gece yerel saatle 02:00 sularında birkaç kez vurulmaya başladığını ve bombardımanın yarım saat sürdüğünü belirtti. ABD'li ve Afgan yetkililere hastanenin yeri ile ilgili bilgi verilmiş olmasına rağmen yapılan saldırıda hastanenin çok büyük zarar gördüğü bildirildi. Saldırı sırasında hastanede 105 hasta ve 80'den fazla MSF personeli bulunuyordu. 19'u MSF personeli olmak üzere 37 kişi ağır yaralandı. Vurulan bölgede hala ulaşılamayan personel ve hastalar olduğu bildiriliyor. Cephe hattında yer alan MSF hastanesi, çatışmaların başladığı pazartesi gününden bu yana 400'e yakın yaralıya müdahale etmişti.

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/10/04/resized_97f5c-a7fe0d9420217789.jpg

Soruşturma açıldı

Afganistan'daki ABD güçlerinin Sözcüsü Albay Brian Tribus, saldırıda söz konusu hastanenin de hedef alınmış olabileceğini, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ifade etti. Taliban sözcüsü ise sosyal medya üzerinden ABD'yi suçlayarak, “ABD bombardımanı sonucu onlarca doktor, hemşire ve yaralı hayatını kaybetti" yorumunu yaptı. Pazartesi günü Taliban'ın eline geçen Kunduz kent merkezi, perşembe günü düzenlenen bir operasyonla yeniden Afgan ordusunun kontrolüne geçmişti. Yer yer çatışmaların devam ettiği kentte hakimiyet henüz sağlanabilmiş değil.

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/10/04/resized_c3a4a-1b03ad6fdoktorlar.jpg

Bölgedeki tek kapsamlı sağlık merkeziydi

Afganistan'da 1980 yılında görev almaya başlayan Sınır Tanımayan Doktorlar'ın Kunduz'daki hastanesi, bölgedeki tek kapsamlı sağlık merkeziydi. Taliban sözcüsü ise hava saldırısı sırasında hiçbir örgüt üyesinin hastanede bulunmadığını belirtti. Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz, pazartesi günü Taliban militanlarının eline geçmişti. Bu, ABD'nin 2001 yılındaki Afganistan işgali sonrası iktidarı kaybeden Taliban'ın, o tarihten sonraki ilk büyük kazanımı olmuştu. Taliban'ın yeni lideri Molla Ahtar Mansur Kunduz'un kontrolünü ele geçirmelerinin “sembolik bir zafer" olduğunu söylemişti. Afgan yetkilier cuma günü kentin Taliban'dan geri alındığını açıklamışlardı ancak Taliban yalanladı. Görgü tanıkları, Taliban militanlarının kentte dolaştıklarını ve sivillerin evlerinde saklandıklarını ifade ediyor. Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı Kunduz Afganistan'ın en büyük kentlerinden ve stratejik açıdan önemli bir noktada bulunuyor.

BM: Affedilemez bir hata

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün (MSF) faaliyet gösterdiği hastanenin vurulmasının "affedilemez" olduğunu ve "savaş suçu" sayılabileceğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, saldırı hakkında hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Zeyd, "Bu olay tamamen trajik, affedilemez ve hatta büyük ihtimalle suç unsuru oluşturuyor" ifadesini kullandı.