AB’de güneyin rövanşı: Enerji krizi AB içindeki dengeleri değiştiriyor

Avrupa’nın güneyindeki ülkeler, Almanya’nın enerji alanında Rus gazına bağımlılığı nedeniyle çıkan faturaya ortak olmak istemiyor. 2008’deki finansal kriz, Kovid-19 salgınında kuzeydeki ülkelerin ekonomik baskısıyla karşı karşıya kalan güney, şimdi rollerin değiştiğini düşünüyor.

Sernur Yassıkaya
Arşiv

Rusya’nın, Ukrayna savaşında Batılı ülkelere karşı doğal gaz silahını çekmesi, Avrupa Birliği içindeki dengeleri yerinden oynattı. Son on yılda, 2008’deki finansal kriz başta olmak üzere Kovid-19 salgınında, başta Almanya olmak üzere Birlik’teki kuzey ülkelerinin ekonomik baskısıyla karşı karşıya kalan güney ülkeleri, şimdi rollerin değiştiğine dikkat çekiyor. İspanya, Portekiz ve İtalya gibi Ortadoğu ve Afrika’daki enerji zengini kaynak ülkelere yakın olan Birlik üyesi ülkeler, Almanya gibi yıllarca enerji tedarikinde çeşitlenmeye gitmeyen ülkelerin politika hatalarının faturasını ödemeyeceklerini ortaya koydu. Bloomberg dergisinde yayınlanan bir analizde, enerji kriziyle birlikte, Almanya’nın AB kararlarında ana belirleyici olduğu günlerin de geride kalmaya başladığı yorumuna yer verildi. Geçen salı günü Birlik üyesi ülkeler gönüllülük esasına göre gaz tüketiminde yüzde 15’lik tasarrufa gitme kararını almasında Güney’in isyanının rol oynadığı belirtiliyor. Birlik üyesi güney ülkeleri şimdi fedakarlık ve ev ödevini yapma sırasının Almanya’da olduğunu belirtiyor.

ALMANYA HEDEFTE

DAYATMAYA KARŞI ÇIKTILAR

Yine Portekiz ve İtalya gibi ülkeler de enerji alanında kendi ulusal alternatif politikaları olduğunu belirterek, Birlik içinde her ülkeden yüzde 15’lik tasarruf beklentisinin gerçekçi olmadığına inanıyorlar. Almanya’nın Rus gazına bağımlılığı yüzde 50 seviyesindeyken, Portekiz için bu oran yüzde 0,5, İspanya için yüzde 10 düzeyinde olduğu biliniyor.

UYARILARA KULAK ASMADI

ALTERNATİF KAYNAK ÜLKELERE YAKINLAR

Güney bloğunun Kuzey karşısındaki bir diğer avantajı ise Rus gazına alternatif olabilecek diğer kaynak ülkelerine yakınlıkları. Cezayir, Libya ve Nijerya gibi büyük rezervlere sahip Afrika ülkelerine Akdeniz’den komşu olan İspanya, Fransa, Portekiz ve İtalya’nın elinin gelecek yıllarda AB içinde güçlenebileceği belirtiliyor. Yine bu ülkelerin bir başka alternatif olan LNG için de şimdiden yatırımlarını yaptıkları görülüyor. Örneğin İspanya’da çalışır durumda 6 LNG terminali bulunurken, Fransa’da bu sayı dört. LNG terminali bulunmayan Almanya’da ise hükümet bir tesis için adım atılacağını geçtiğimiz haftalarda açıkladı.

İhtiyacının yüzde 25’ini depolayabiliyor

EKONOMİ
Avrupa doğalgaz ihtiyacının yalnızca çeyreğini depolayabiliyor

DÜNYA
The Telegraph: İngiltere hükümeti enerji krizi için halktan yardım isteyecek