Ciddiyetsiz karar

Tarihi yeniden yazmaya özenen Avrupa Parlamentosu sözde ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıyan tasarıyı kabul etti. Bağlayıcılığı olmayan tasarıya Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisi sert oldu. Dışişlerinden yapılan açıklamada, “Tarihi ve hukuku katleden, bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz” denildi ve AP’nin kararının ‘yok hükmünde’ olduğu duyuruldu.

Yeni Şafak

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'ye sözde 'Ermeni soykırımı'nı tanıma çağrısı yapan tasarıyı kabul etti. Avrupa Parlamentosu'nda dün akşam saatlerinde yapılan görüşmelerde, 1915 olayları ele alındı. Lehte ve aleyhte konuşmaların ardından sözde 'Ermeni soykırımı' tasarısı oylandı ve oy çokluğu ile kabul edildi.

KOMİSYON'DAN 'SOYKIRIM' LAFI YOK

AP'nin bağlayıcılığı bulunmayan söz konusu kararına ilişkin oturumda, başından bu yana “soykırım” ifadesini kullanmamaya özen gösteren Avrupa Birliği Komisyonu ve AB Konseyi bu tutumundan taviz vermedi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva, parlamenterlerden gelen yoğun eleştirilere rağmen “soykırım” ifadesini kullanmadı. “Trajik olaylar” ifadesini tercih eden Georgieva, “Olaylar için kullanılan kelime ne olursa olsun gerçeğin tarihi açıdan inkarı mümkün değil” demekle yetindi.

KATLEDİLEN MÜSLÜMANLAR UNUTULDU

8 maddelik tasarıda, Batı ülkelerinin kışkırtmasıyla Müslüman ahaliye yönelik katliamlara girişen Ermenilerin 'tehcir' edilmesinin, '1,5 milyon masum Ermeni'nin katledildiği' bir 'soykırım' olduğu ileri sürülüyor. Türkiye, devamlı arşivlerini açık tuttuğu ve olayı tarafsız tarihçilerin incelemesini talep ettiği halde, tasarıda Türkiye arşivlerini açmaya, geçmişiyle yüzleşmeye çağrılıyor ve Ankara'dan sözde “Ermeni soykırımını” tanıması isteniyor.

DAĞLIK KARABAĞI UNUTTURMA ÇABASI

Kararda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun taziye içeren açıklamaları doğru yönde bir adım olarak değerlendiriliyor. Tasarıda, iki ülke arasında, ilişkilerin geliştirilmesi için paraf edilen ve Türkiye'nin Ermenistan'ın uluslararası hukuku ihlal ederek işgal ettiği Dağlık Karabağ'dan çekilmesi şartına bağladığı protokollerin de ön koşulsuz şekilde onaylanıp uygulanması tavsiye ediliyor. Tasarıda ayrıca soykırımlar için Uluslararası Avrupa Anma Günü oluşturulması ve sözde soykırımı henüz tanımayan AB ülkelerin de bu yönde karar almasına yönelik çağrıda bulunuluyor. Tasarıda Papa Franciscus'un 'soykırım' açıklamasına da atıf yapılıyor.

Goygoyculukla bu konular konuşulamaz

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1915 olaylarına ilişkin kararına sert tepki gösterdi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından paylaşımlarda bulunan Bakan Akdoğan, “AP, kıymet-i harbiyesi olmayan son kararıyla sözünün ağırlığını ortadan kaldırıyor. Goygoyculuk yaparak ciddi konular ele alınamaz. AP'nin bir dirayeti, gücü, vizyonu varsa tarihi safsataları bıraksın günümüzde yaşanan hadiselerle ilgili bir tavır takınsın” değerlendirmesinde bulundu. Avrupa Parlamentosu'nun tarihi siyasete alet ettiğini kaydeden Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da "Avrupa Parlamentosu, çekilen acılar arasında seçici bir bakış açısıyla ayrımcılık yapmış, 1. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Türk ve Müslüman halkların uğradığı mezalimi görmezden gelmiş, sadece Ermenilerin acılarını öne çıkarmıştır" dedi.

AP yine tarih yazmaya heveslendi

Oylama öncesi Avrupa Parlamentosu'nun kararının “yok hükmünde” olduğunu açıklayan Türkiye, oylama sonrası da karara sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine engel çıkarmakla tanınan Avrupa Parlamentosu'nun, daha önce de denediği gibi 1915 olayları konusunda yeniden tarih yazmaya heveslendiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Bu heves, Türk karşıtı Ermeni propagandasının klişelerini harfiyen tekrarlayan, 15 Nisan 2015 tarihli gülünç bir karar metniyle sonuçlanmıştır. Her bakımdan eşine az rastlanır “tutarsızlıktaki” bu metni aynen iade ediyoruz. Avrupa Parlamentosu kabul ettiği kararla, zamanında uluslararası hukukla bağdaşmaz şekilde ve yetki alanını aşarak yapmış olduğu hatayı tekrarlamıştır. Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz” denildi.

Türkiye barıştan yana tavır aldı

Sözde soykırım tasarısının görüşüldüğü AP oturumunda Yeşiller grubunun İspanyol Üyesi Ernest Maragall, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşananlardan bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumlu tutulamayacağını vurguladı. Türkiye'nin bugün yüz binlerce sığınmacıyı ağırladığını ve

barıştan yana tavır aldığını hatırlatan Maragall, Avrupa Parlamentosu'nun böyle bir karar almak yerine Türkiye ve Ermenistan arasındaki uzlaşma çabalarına destek olması gerektiğini belirtti. Liberal Grup'tan Türk asıllı Bulgar AP Üyesi İlhan Küçük de “Türkiye ve Ermenistan kendi meselelerini çözecek kadar olgunlar. Avrupa Parlamentosu'nun kararı faydalı olmaz” uyarısında bulundu.