Washington’da ABD Hazine Bakanlığı’nda Amerikalı ve Çinli yetkililer arasında başlayan ikinci tur ticaret müzakereleri hakkında konuşan ABD Başkanı Donald Trump, müzakerelerin başarıyla sonuçlanacağından şüphe duyduğunu belirtti. Trump, “Müzakereler başarılı olacak mı? Şüpheyle bakıyorum. Çünkü Çin çok şımarık bir hale geldi. Avrupa Birliği çok şımarık bir hale geldi. Diğer ülkeler de çok şımarık hale geldi, çünkü ABD’den ne isteseler her zaman yüzde 100 elde ettiler. Bunun daha fazla gerçekleşmesine izin veremeyiz” dedi.
KOVALAR DOLUSU PARA
Avrupa Birliği (AB), Japonya, Güney Kore ve diğer ülkelerin yıllardır ABD’den “kovalar dolusu” para çıkardığını öne süren Trump, “ABD için ticaret her zaman tek yönlü bir yol oldu” yorumunu yaptı.
ÇİN YILLARCA KAZIKLADI
ABD’nin Çin tarafından yıllardır “kazıklandığını” ifade eden Trump, “Bunun için Çin’i suçlamıyorum. Bizim ülkemizin geçmişteki liderlerini suçluyorum” dedi. ABD Başkanı, Mart ayı başında, ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamıştı. Çin, bunun üzerine, ABD’den ithal edilen yaklaşık 3 milyar dolar tutarındaki 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 vergi getireceğini duyurmuştu. Donald Trump hükümeti, Nisan ayı başında, Çin’den ithal edilen ve toplam değeri 50 milyar doları bulan yaklaşık bin 300 ürüne yüzde 25 ek gümrük tarifesi getireceğini bildirmişti. Çin ise misilleme olarak, ABD’den ithal edilen 50 milyar dolar değerinde 106 ürüne yüzde 25 vergi getirileceğini belirtmişti. ABD’nin Çin ile olan ticaret açığı 2016’da 347 milyar dolar olmuştu.
SONUN KADDAFİ GİBİ OLUR
ABD Başkanı Trump, 12 Haziran’daki zirve buluşmasını iptal etme tehdidinde bulunan Kuzey Kore liderini de, “sonunun Kaddafi gibi olabilir” sözleriyle tehdit etti. Trump, kendisinin Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile zirve buluşmasını iptal etmediğini ve ABD ile anlaşmaya varması halinde iktidarını koruması için ona ‘güçlü güvence’ vermeye de hazır olduklarını söyledi. ABD Başkanı, “Kim ülkesinde kalacak ve Kuzey Kore’yi yönetecek. Ülkesi zenginleşecek” dedi. Libya lideri Muammer Kaddafi 2011 yılında linç edilerek öldürülmüştü.
Avrupa savaşmaya hazır
Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, ABD’nin kendi çıkarlarını diğer ülkelerin önünde tutması durumunda Avrupa’nın kendi çıkarları için savaşmaya hazır olduğunu söyledi. Almanya’nın ARD televizyonuna konuşan Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, “ABD bizim müttefikimiz ve ortağımız ancak biz de ortak değerlerimizi savunmak zorundayız” diyen Altmaier, ABD’nin kendi ekonomik çıkarlarını diğerlerinin önüne koyması halinde Avrupa’nın da kendi çıkarları için savaşmaya hazır olduğunu söyledi. ABD yönetimi geçtiğimiz haftalarda ticaretteki korumacı politikaları çerçevesinde, ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağını açıklamıştı. Ancak Kanada, Meksika, Brezilya, AB, Avustralya ve Arjantin’e “geçici muafiyetler” vermişti. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, AB ile ABD arasındaki ticari ilişkilerde denge sağlamak için birkaç gün içerisinde “misilleme” yapılacağını belirterek, “Ulusal güvenlik gerekçesi olmadan atılan bu adımla, ABD kendi sanayisini korumaya yönelik bariz bir müdahalede bulunuyor. Bu adımı esefle karşılıyoruz. Korumacılık, çelik sektöründeki ortak sorunun yanıtı olamaz” açıklamasını yapmıştı.
AB’den engelleme yasası
AB, ABD’nin İran’a yaptırımları yeniden hayata geçirme kararına karşı 1996 tarihli “yaptırımları engelleme yasası”nı yeniden yürürlüğe sokuyor. AB, Avrupalı şirketlerin ABD yaptırımları uyarınca İran’dan çekilmesini engellemeye çalışıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Avrupa Komisyonu olarak bizim görevimiz Avrupalı şirketleri korumak. Bu nedenle yarın sabah saatlerinden itibaren 1996 tarihli “engelleme yasasının” yeniden aktif hale getirilmesine yönelik sürece başlayacağız” dedi. Juncker, “Ayrıca Avrupa Yatırım Bankası’nın Avrupalı şirketlerin İran’a yatırımlara yardım etmesine karar verdik. Komisyon, İran’la işbirliğine devam edecek” diye konuştu. AB’nin engelleme yasası Küba’ya uygulanan ABD yaptırımlarını aşmak için hazırlanmış ancak hiçbir zaman yürürlüğe koyulmamıştı. Fransız enerji devi Total ve Danimarkalı taşımacılık şirketi Maersk, ABD’nin yaptırımları nedeniyle İran’daki faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacaklarını açıklamıştı.