Erdoğan ile Trump G20'de ikinci defa bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump görüşmesi sona erdi. Zirve 50 dakika sürdü. Erdoğan, görüşmeye ilişkin "Amerika ile Türkiye ilişkilerinin stratejik ortaklığa bağlı olduğu ortadır. Fırat'ın doğusu, Münbiç, bu çevrede Fırat Kalkanı ve İdlib'i değerlendirme imkanı bulduk" açıklamasını yaptı.

Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Trump ile görüşmesi sona erdi. Görüşme 50 dakika sürdü.

Zirve sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'la görüşmesinin detaylarını paylaştı.

50 dakika süren toplantıda Fırat'ın doğusu ve Münbiç meselesinin ele alındığını vurgulayan Erdoğan, şu ifadelere yer verdi:

Masada kritik konular bulunuyordu

Türkiye ile ABD ilişkileri; F-35, S-400, Halkbank, YPG, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları, FETÖ elebaşının iadesi gibi konular nedeniyle 'stratejik düşmanlık' boyutuna gelmişti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/12/01/09/03/resized_993db-A559455_02.jpg

Brunson'ın tahliyesinden sonra ilişkilerde yeni dönem

ABD'li Papaz Rahip Brunson'un serbest bırakılıp ülkesine dönmesinin ardından, Türkiye ile ABD arasındaki sert süreç de yeni bir 'dönüş' yaşadı. Brunson'u Beyaz Saray'da ağırlayan Trump'ın birden fazla kez Türkiye ve Erdoğan'a teşekkürlerini iletmesi, yeni dönemin ilk sinyalleri olarak kabul edildi.

Gerilimin ardından ilk olumlu sinyal

Türkiye ile ABD arasındaki en büyük gerilimlerden biri olan Halbank davası için ABD yönetiminden olumlu bir adım gelmişti. Başkan Trump konuyla ilgili ABD Hazine Bakanı'na talimat verdiğini duyururken, konunun uzmanları davaya ilişkin olumlu sinyaller geldiğini açıklamıştı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/12/01/09/03/resized_a0662-A559455_01.jpg

İran ambargosundan muafiyet

Tüm dünyanın yakından merak ettiği ve Çin'den Ortadoğuya, Akdeniz'den Avrupa'ya kadar oldukça geniş bir alanı doğrudan, dünyanın dört bir yanını ise dolaylı etkileyen İran ambargosu konusunda da ABD, Türkiye'yi farklı bir yerde konumlandırmıştı.

Dünyada 8 ülkeye 'ambargodan muaf' vizesi veren ABD'nin listesinde Türkiye de yer aldı. Türkiye her ne kadar 'Ambargoyu tanımayacağını' ilan etse de, ABD'nin muaf listesinde Türkiye'ye yer vermesi iki ülke arasındaki yeni bir yol olarak görüldü.

PKK elebaşılarına ödül kondu

ABD yönetiminden gelen son adım ise PKK'nın Kandil tepe yönetimini oluşturan Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan’ın başına toplam 12 milyon dolar ödül koyması oldu. Bu adım, bazı çevrelerce ABD'nin terör örgütüne yönelik Türkiye lehinde pozisyon alması olarak lanse edilse de alınan karar Türkiye tarafından oldukça temkinli karşılandı.

Masada çok önemli konular var

GÜNDEM
Erdoğan ile Trump görüşmesinde masada neler olacak?