Sosyal medya şirketlerinin gençler üzerindeki etkisi her geçen gün artarken, İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, Google ve Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp’ın çatı şirketi) arasında imzalanan skandal bir anlaşmayı gün yüzüne çıkardı. İki firmanın, TikTok’la mücadele etmek adına 13 ile 17 yaşındaki çocuklara yönelik gizli reklam anlaşması yaptığı belirlendi. Anlaşmaya göre Google, kar amacıyla reşit olmayanlara yönelik reklam politikalarını ihlal etti. 18 yaş altı YouTube kullanıcıları Instagram reklamlarıyla hedeflendi, anlaşmanın basına sızması sonrası Google sözleşmeyi feshetti.
INSTAGRAM’I TANITAN REKLAMLAR
Financial Times'ın elde ettiği belgeler ve konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden alınan bilgilere göre, Google, Meta için 13-17 yaş arası YouTube kullanıcılarını hedefleyen bir pazarlama projesi geliştirdi. Bu proje, Meta'nın uygulaması olan Instagram'ı tanıtmayı amaçlıyordu. Proje, Google'ın reklam sisteminde "bilinmeyen" olarak etiketlenen bir kullanıcı grubunu özellikle hedef aldı. Bu grubun ağırlıklı olarak 18 yaş altı kullanıcılardan oluştuğu biliniyordu.
ORTAYA ÇIKMAMASI İÇİN UĞRAŞTILAR
Belgelere göre, kampanyanın gerçek amacını gizlemek için adımlar atıldı. Proje, Google'ın 18 yaş altı kullanıcılara kişisel reklam yapmayı yasaklayan kurallarını göz ardı etti. Google’ın reklam politikaları, demografik bilgilere dayalı olarak kişiselleştirilmiş reklamların hedeflenmesini yasaklıyor. Ayrıca, bu kuralları aşmaya yönelik her türlü girişimi de engelliyor.
İKİ ŞİRKET DE KÂRINI ÖNCELEDİ
Meta, genç kullanıcıları Instagram'a çekmek amacıyla YouTube'da bir kampanya başlattı. Bu kampanya, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in Ocak ayında ABD Kongresi'nde çocuk istismarı mağduru ailelerden özür dilemesinden önce geliştirilmişti. Anlaşmayla Google, reklam gelirlerini artırmak isterken, Meta ise TikTok gibi hızlı büyüyen rakiplerine karşı genç kullanıcıların dikkatini çekmeye çalışıyordu.
KANADA VE ABD’DE DENENDİ
Google ve Meta, bu projeyi Kanada’da Şubat ve Nisan ayları arasında bir pilot program olarak başlattı. Başarı elde edilmesi üzerine, bu program Mayıs ayında ABD'de de denendi. Şirketler, bu kampanyayı uluslararası pazarlara genişletmeyi ve Facebook gibi diğer Meta uygulamalarını da tanıtmayı planladılar. Google, bu programı Meta ile daha geniş kapsamlı ve daha kârlı bir işbirliğine dönüştürme fırsatı olarak gördü.
“BİLİNMEYEN KULLANICI” OYUNU
Google olayın basına sızması sonrası iddialara ilişkin bir soruşturma başlattı. Proje, alınan karar doğrultusunda iptal edildi. Google yaptığı açıklamada, "18 yaş altı kullanıcılara kişisel reklam yapılmasını kesinlikle yasaklıyoruz" dedi. Şirket, teknik önlemlerinin bu kampanyada doğru çalıştığını ve 18 yaş altındaki kayıtlı YouTube kullanıcılarının doğrudan hedeflenmediğini belirtti. Ancak Google, "bilinmeyen" grubu kullanma iddialarını reddetmedi ve satış temsilcilerine, reklamverenlerin politikaları aşmaya çalıştıkları kampanyalara yardımcı olmamaları konusunda ek önlemler alacağını duyurdu. Meta ise, "bilinmeyen" grubun seçilmesinin kişiselleştirme veya kuralların aşılması anlamına gelmediğini savundu ve kendi politikalarına ve diğer platformların kurallarına uyduğunu belirtti.
ABD YASA ÇIKARDI
Geçtiğimiz hafta ABD Senatosu, sosyal medya platformlarının çocukları zararlı çevrimiçi içeriklerden korumasını amaçlayan Kids Online Safety Act (KOSA) yasasını büyük bir çoğunlukla kabul etti. Bu yasa, çocuk güvenliği konusunda Silikon Vadisi'ne yönelik önemli bir yasal düzenleme olma yolunda ilerliyor. Cumhuriyetçi senatör Marsha Blackburn, Google-Meta işbirliği hakkında yaptığı açıklamada, "Büyük teknoloji şirketlerine çocuklarımızı koruma konusunda güvenemeyiz" dedi. Blackburn, Kongre'yi KOSA yasasını geçirmeye çağırarak, bu şirketlerin tekrar çocuklarımızı sömürdüklerinin ortaya çıktığını belirtti. DIŞ HABERLER