Kilisenin kapısında konuşan hacılar, yaşadıkları hayal kırıklığını ve İsrail’in bu kararına olan öfkelerini dile getirdi. Endonezya’dan gelen Katolik rahip Indra Yogyakonto, Müslüman olan kendi ülkesinde kiliselerin vergiden muaf olduğunu ve hatta hükümetin İncil basımı ile kilise yapımına mali destek bile sağladığını ifade etti. Yogyakonto, İsrailli belediyenin bu kararından dolayı büyük hayal kırgınlığı yaşadığını ve kızgın olduğunu dile getirdi. On iki yaşındaki oğluyla birlikte hac ibadeti için gelen Francois Thierry-mieg isimli Fransız vatandaşı da, “Oğlum da ben de son derece üzgün ve öfkeliyiz. Burası Hıristiyanlar için en kutsal mekan. Belediye bu kararından vazgeçmeli ve kutsal mekanlara saygı göstermeli” ifadelerini kullandı.
STATÜKO ÇİĞNENİYOR
Kıyamet Kilisesi’nin anahtarını asırlardır ellerinde bulunduran iki Müslüman aileden Cudeh ailesi mensubu Edip Cevat Cudeh El-Hüseyni de, kiliselerin İsrail yönetimine vergi ödemek zorunda bırakılmasının tüm ülkeler tarafından kabul edilen ve 1952’den bu yana var olan mevcut statükonun çiğnenmesi anlamına geldiğini vurguladı.
‘Gerilimi artırma çabası’
Arap Birliği, ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Kudüs Belediyesi'nin planına tepki gösterdi. Kararın, Kudüs'te Müslüman ve Hristiyan Filistin halkına saldırı olduğunu belirten Arap Birliği'ne bağlı Filistin ve İşgal Altındaki Arap Toprakları Birimi Başkan Yardımcısı Said Ebu Ali, bunun İsrail'in kutsal şehirde gerilimi arttırma çabalarından biri olduğunu kaydetti. İİT Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada ise kararın "işgalcilerin kutsal şehirdeki kiliselere yönelik sistematik kısıtlama çalışmalarının bir parçası" olduğu belirtildi.