İsrail'de kritik istifa: Koalisyon hükümeti düşme tehlikesine girdi

İsrail'de 61 milletvekiliyle Meclis çoğunluğunu bir farkla elinde bulunduran Başbakan Naftali Bennett'in partisi Yamina'dan Milletvekili Idit Silman'ın istifası üzerine çok parçalı koalisyon hükümeti düşme tehlikesine girdi.

Foto: Arşiv.

Kanal 12'nin haberine göre, Idit Silman, istifa mektubunda "koalisyon içindeki sağcı üyelere kendisini takip etmeleri" çağrısı yaptı.

Bennett, 8 partinin bir araya geldiği ve 120 sandalyeli mecliste 61 milletvekilinin oyunu sağladığı çok parçalı bir koalisyona liderlik ediyor.

Netanyahu, gelişmeleri memnuniyetle karşıladı

İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, Silman'ın istifasının ardından Meclisteki en büyük parti Likud'un lideri Binyamin Netanyahu, önde gelen danışmanlarıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Netanyahu da Silman'ın istifasını memnuniyetle karşılayan bir açıklama yayınlayarak, "bu anı bekleyen halk kitleleri adına kendisine teşekkür ettiğini" duyurdu.

Netanyahu ayrıca destekçilerini bu akşam Batı Kudüs'teki Başbakanlık binası önünde hükümetin istifası talebiyle gösteri düzenlemeye çağırdı.

Muhalefette Netanyahu tartışması

Silman'ın Likud'a katılması, 30 milletvekili ile Meclisin en büyük partisi Likud'un lideri Netanyahu'nun yeni bir hükümet kurabilmesi için yeterli değil.

Sağlık Bakanı ile yaşanan tartışma istifa getirdi

Silman'ın istifasına, Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz ile yaşadığı ayrışmanın neden olduğu bildirildi.

Netanyahu'nun yolsuzluk davaları

İsrail'de 1996-1999 ve 2009-2021 yıllarında 15 yıl başbakanlık yapan Netanyahu, ülkede en uzun süreli başbakanlık görevinde bulunan siyasetçi olma özelliğini taşıyor.

Görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı olarak tarihe geçen Netanyahu'nun ilk duruşması da 24 Mayıs 2020'de Kudüs Bölge Mahkemesi'nde görülmüştü.

Netanyahu, Naftali Bennett liderliğindeki koalisyon hükümetinin 13 Haziran 2021'de güvenoyu almasıyla başbakanlık koltuğunu kaybetmişti.

DÜNYA
İsrail güçleri Filistinlilere saldırdı: 19 yaralı

DÜNYA
İsrail polisi Kudüs'te bir Filistinliyi ateş açarak yaraladı

DÜNYA
İsrail Güvenlik Şefi ABD'li yetkililere Kudüs'te ramazanda gerilimin artabileceğini söyledi