Karabağ darbesi

Ermenistan’ın, 44 günlük Dağlık Karabağ savaşındaki ağır yenilgisiyle başlayan siyasi krizi, askeri muhtırayla zirveye taşındı. Başbakan Paşinyan karşı hamleyle Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldı ve taraftarlarını sokağa çağırdı. Rusya’nın “Ermenistan’ın iç işleri” diyerek kayıtsız kalması “Darbenin arkasında Moskova var” yorumlarına yol açtı.

Dış Haberler
Ermenistan’da ordu darbe girişiminde bulundu.

Ermenistan’da, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan karşısında 44 gün süren savaş sonucunda yaşanan ağır yenilgi sonrası, ordu, muhalefet ve Başbakan Nikol Paşinyan arasında başlayan gerilim ve restleşme, dün Genelkurmay Başkanı’nın hükümete verdiği muhtıra ile zirveye tırmandı. Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı. Ermenistan Başbakanı Paşinyan da, ordu komutanlarının kendisine yönelik istifa çağrılarını “darbe girişimi” olarak nitelendirdi ve Genelkurmay Başkanını görevden aldığını açıkladı. Paşinyan hafta başında da Birinci Genelkurmay Başkan Yardımcısını görevden almış ve İskender füzelerinin yetersizliği üzerinden orduyu hedef almıştı. Destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, istifa çağrılarını da reddetti. Paşinyan düzenlediği mitingde muhtıra veren orduyu “Kendi işine baksın” sözleriyle hedef aldı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/02/26/05/56/resized_c52e1-c5c26701pasinyandarbedekupeee.jpg

DESTEKÇİLERİYLE MİTİNG DÜZENLEDİ

DÜNYA
Erivan'da SU-30 savaş uçakları alçak uçuş yapıyor

DARBE GİRİŞİMİ ENGELLENDİ

Ermenistan’da polis, istihbarat servisi ve yargı kurumları Paşinyan’a destek veren açıklamalarda bulundu. Ermenistan başsavcılığı ordunun bildirisinin yasalara uymadığını belirten bir açıklama yayınladı. Paşinyan da polisin halkı koruyacağı açıklamasında bulundu. Paşinyan, “darbe girişiminin başarısız olduğunu ve görevden aldığı ordu yetkililerinin, kendisi için hala “kardeş” olduğunu savunan Paşinyan, “Ben ve ailemin de Ermenistan’ı terk etmek gibi bir planı bulunmuyor.” dedi.

DÜNYA
Birbirlerine girdiler: Ermenistan sokaklarında tansiyon yükseliyor

KARABAĞ KLİĞİ BAŞ ROLDE

GERİ ADIM ATMADI

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı ise Paşinyan’a yönelik istifa çağrısına ilişkin pozisyonlarının değişmediğini, söz konusu çağrının bir baskı neticesinde yapılmadığını bildirdi. açıklamada, “Bu, amacı tek olan generallerin ve subayların, bu önemli anda vatanın kurtuluşuna hizmet etmek olan açık inancı ve duruşudur. Pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır.” ifadeleri kullanıldı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarksiyan’ın da Genelkurmay Başkanı’nın görevden alınmasına ilişkin kararı imzalamadığı belirtildi.

DÜNYA
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den Ermenistan açıklaması: Onları bu duruma sokan liderleridir

UÇAKLAR ERİVAN SEMALARINDA

DÜNYA
Ermenistan ordusundan Paşinyan’a istifa çağrısı

DÜNYA
Ermenistan'da füze tartışması darbeyi körükledi: Siyasiler birbirine girdi

MUHALEFET ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Dağlık Karabağ’da alınan ağır yenilgi sonrasında Paşinyan’ın istifası için ülkede süresiz protestolar başlatılmıştı. Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan da geçen Aralık ayında Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusunu ve polisi halkın yanında olmaya davet etmiş, güvenlik güçlerine seslenerek “Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye: Kınıyoruz

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümete yönelik darbe girişimini kınadı. Çavuşoğlu, “Askerlerin, demokrasi ile işbaşına gelmiş hükümete bırakın darbe yapmayı, istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe veya darbe girişimlerine kesinlikle karşıyız. Bu çağrıyı şiddetle kınıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, “Ermenistan’daki darbe girişimini kınıyoruz. Darbeler her zaman demokratik süreçleri inkıtaya uğratmış ve kaosa neden olmuştur. Ermenistan’da sürecin ivedilikle normale dönmesini temenni ediyoruz.” dedi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Ermenistan’da yaşanan süreci bir darbe girişimi olarak gördüklerini ve net bir biçimde kınadıklarını açıkladı. Altun, “Türkiye, dünyanın neresinde olursa olsun, saldırılara karşı her zaman demokrasi ve halkın hür iradesinin yanındadır.” dedi.

DÜNYA
ABD Dışişleri Sözcüsü Price: Ermenistan'da ordu siyasete karışmamalı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/02/26/05/51/resized_beae5-eae0bd76yeniresim.jpg

Kremlin: Erivan’ın iç meselesi

GÜNDEM
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Ermenistan'daki darbe girişimini kınıyoruz

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/02/26/05/54/resized_60133-906e3137aliev_20180612.jpg

Aliyev: Acınası durumda

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, savaş sonrası dönemde Azerbaycan’ın geliştiğini, Ermenistan’da ise kriz yaşandığını belirterek, “Ermenistan hiçbir zaman bu kadar acınası durumda olmamıştı.” dedi. Aliyev, şehit aileleri ve gazilere daire takdim töreninde yaptığı konuşmada, Ermenistan’da neredeyse her gün iç çatışmaların yaşandığını, demokrasi ilkelerinin hiçe sayıldığını ifade etti. “Ermenistan hiçbir zaman bu kadar acınası durumda olmamıştı. Onları bu duruma sokan liderleridir, hem ülkeyi 20 yıl yöneten Koçaryan-Sarkisyan rejimi hem de onlardan sonra gelen yönetim.” diye konuşan Aliyev, Ermenistan’da iç karışıklıkların, toplu tutuklanmaların yaşandığını hatırlattı.