Libya’ya insani harekat: Yardımlarda öncelik elektrik ve su olacak

Libya’da birçok şehrin darbeci Hafter’in işgalinden kurtarılmasına yardım eden Türkiye, şimdi de insani harekat başlatıyor. Suriye’de Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgelerinde uygulanan ‘güvenli bölge’ modeli burada da uygulanacak. Elektrik ve su problemi çözülecek. TİKA, Misurata’daki hastaneyle şifa dağıtacak. Yarıda kalan eğitim STK’ların desteğiyle başlayacak. Adalet altyapısı kurulacak. Havayolu trafiği hız kazanacak.

Yasemin Asan
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye, darbeci Hafter’in püskürtüldüğü Libya’da ‘insani harekat’ başlatıyor. Suriye’de Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı alanlarında uyguladığı ‘güvenli bölge’ modelini Türkiye, şimdi Libya’da hayata geçirecek. Türkiye’nin desteğiyle büyük bir dönüşümün yaşanacağı Libya’da başta güvenlik olmak üzere eğitim ve sağlık alanında büyük bir hamle başlatılacak. Çok yönlü inşa süreci ile halkın güvenli şekilde günlük yaşantısını sürdürmesi sağlanacak. İhya süreci güvenlik, gıda ve sağlık gibi insani yardım, ekonomik istikrar, altyapı ve üstyapı hizmetleri, adaletin tesisi, barınma ile eğitim hizmetlerinden oluşacak.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/06/09/01/03/resized_e8751-ab0511b6libya.jpg

ELEKTRİK VE SU ÖNCELİK

Kurtarılan bölgelerde halk evlerine dönmeye başlarken Türkiye’nin şefkat harekatında insani yardım önemli yer tutuyor. Hayatın devamlığı için halkın elektrik ve su gibi gereksinimlerinin giderilmesine odaklanılırken dönenlere ilk gıda ve hijyen yardımları yapılmaya başlandı.

ŞİFA ÜSSÜ OLACAK

İnsani harekatta sağlık önemli bir yer tutacak. TİKA’nın Misurata’da inşa ettiği hastanede Türkiye teknik, eğitim ve personel desteği sağlayacak. Ambulans, görüntüleme cihazları ve diğer tıbbi ekipmanların temini tamamlandı. Hastanenin aylık ortalama 6 bin hasta kapasitesi ile hizmet vereceği planlanıyor. Savaş mağduru engelli insanlara tekerlekli sandalye desteği de verilecek.

EĞİTİM ATAĞI

Eğitim alanında ise çocukların yarım kalan eğitimleri yeniden başlayacak. Bu çerçevede yıkılan okulların tadilatı yapılarak eğitime açılacak. Ana sınıfından üniversiteye kadar bütün eğitim kurumları ile ortak projeler gerçekleştirilecek. Okullara kütüphaneler, laboratuvar, araştırma merkezi gibi ekipman desteği sağlanacak. Türkiye’nin mesleki eğitim tecrübesi aktarılacak.Türk STK’ların da devrede olacağı çalışmalarda üniversitelerde Türkçe bölümleri de açılması planlanıyor.

ADALET ALT YAPISI

Türkiye’den temin edilen fırın ve diğer ekipmanlarla kurulan modern eğitim atölyesi ile okulun çini ve seramik alanındaki kapasitesinin arttırılacak, ustalar yetiştirilecek. Elektrik-elektronik, motor ve oto elektrik, iklimlendirme, inşaat ve marangozluk eğitimine ağırlık verilecek. Adalet alt yapısı için de adımlar atılacak. Adalet Bakanlığı’nın desteği ile Libya’da mahkeme ve savcılık ofisleri, adalet sarayı, cezaevleri, karakollar ve kontrol noktaları için destek verilecek.

Hava trafiği açılacak

Alt yapı çalışmalarında ulaşım projelerine de ağırlık verildi. Ticari hareketlilik için büyük önem taşıyan hava yolu trafiği hızlanacak. Önümüzdeki haftalarda Türkiye- Libya arasında uçuşlar başlayacak. Geçmiş dönemde Türk Hava Yolları, Libya’yı riskli olduğundan uçuşları uygun görmüyordu. Şu anda havalimanlarına yapılan saldırılar önlendiği için Türk Hava Yolları’nın risk değerlendirmesi yaptıktan sonra Libya’ya uçuş başlatacağı ifade ediliyor.

Adım adım zafere

DÜNYA
Uzmanlar: BAE Libya'daki savaşı paralı asker ve ithal silahlarla kazanamaz