Lübnan'a kara harekatına başlayan işgalci İsrail'in, ülkenin çeşitli bölgelerine yönelik şiddetli bombardımanı sürüyor.
Katil İsrail ordusu, sivillerin yaşadığı yerleşim yerlerinde okul ve hastane gibi yerlere saldırıyor. Katil sürüsü son olarak sivillerin işgalden kaçmak için kullandığı en kritik yola saldırı düzenledi. Suriye sınırındaki Masnaa Sınır Kapısı yakınlarına düzenlenen saldırı yüz binlerce insanın son günlerde İsrail bombardımanlarından kaçmak için kullandığı yolu kapattı.
Tüm bu gelişmeler, Lübnan ordusunun varlığı ve etkinliği konusunda soru işaretlerine neden oluyor. Halk arasında, Lübnan ordusunun neden İsrail'e karşılık vermediği ve gücünün ne ölçüde olduğu tartışılmaya başlandı.
Lübnan’ın ordusu yok mu?
Lübnan'ın elbette bir ordusu var ve Lübnan Silahlı Kuvvetleri (LAF yani Lebanese Armed Forces) olarak biliniyor. Ancak Lübnan ordusu, Hizbullah gibi silahlı grupların ülkedeki güçlü varlığı nedeniyle kısıtlı bir rol üstlenmek zorunda kalıyor. Hizbullah, Lübnan içinde kendi askeri gücüne sahip ve özellikle İsrail ile sınır bölgelerinde etkin bir rol oynuyor.
Hizbullah nasıl patron oldu?
Derin Tarih Genel Yayın Yönetmeni Taha Kılınç, krizler ülkesi Lübnan’ın askeri ve siyasi yapısını anlattı.
Kılınç, Lübnan'da başka hiçbir İslam ülkesinde görülmeyen bir sistem olduğunu ve Hizbullah'ın ordu başta olmak üzere ülkede nasıl 'patron' olduğunu aktardı.
Lübnan ordusunun askeri gücü
Lübnan ordusu, bölgedeki diğer ülkelere kıyasla nispeten daha küçük ve zayıf bir askeri güce sahip. Lübnan'ın askeri kapasitesi, sınırlı bütçe ve altyapı eksiklikleri nedeniyle kısıtlı.
Lübnan ordusu, yaklaşık 84.200 aktif askeri personeliyle, ağırlıklı olarak kara kuvvetleri üzerine yoğunlaşmış bir yapıda.
Mepa News'te yer alan habere göre, "International Institute for Strategic Studies"in "The Military Balance 2024" raporuna göre Lübnan ordusunun mevcut gücü şu şekilde:
Lübnan Kara Kuvvetleri
Lübnan Kara Kuvvetleri 5 ayrı komuta merkezine sahip. Bunlar Beyrut, Bekaa Vadisi, Cebel Lübnan, Güney ve Kuzey komuta merkezleri.
Kara Kuvvetleri bünyesindeki askeri birlikler şu şekilde:
Lübnan Kara Kuvvetleri'nin askeri teçhizatı
Lübnan Kara Kuvvetleri'nin sahip olduğu askeri araçlar ve teçhizat şu şekilde:
334 ana muharebe tankı
55 zırhlı gözetleme aracı (Panhard AML)
56 zırhlı muharebe aracı
1378 zırhlı personel taşıyıcı
3 adet zırhlı kurtarma aracı (M88A1, M113, T-54, T-55)
1 zırhlı araca monteli köprü (MTU-72)
1 mayın temizleme aracı (Bozena)
718 obüs, havan ve roket bataryası
281 çekili obüs
11 çok namlulu roketatar (11 adet 122 mm BM-21)
390 havan topu
Tanksavar araç ve ekipmanlar
Hava savunması
Lübnan Deniz Kuvvetleri ve askeri teçhizatı
16 sahil devriye ve savaş gemisi
2 tank çıkarma aracı
Lübnan Hava Kuvvetleri ve askeri teçhizatı
12 uçak (9'u muharebe kabiliyetine sahip)
14 helikopter
11 çalışmaz durumdaki helikopter
41 nakliye uçağı-helikopteri
18 çalışmaz durumdaki nakliye uçağı-helikopteri
Jandarma güçleri
Lübnan İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan jandarma güçleri ise şu şekilde:
Lübnan'ı ordu mu Hizbullah mı savunuyor?
İsrail ile çatışmalarda Lübnan ordusu değil Hizbullah yer alıyor. Hem mali hem de en ileri cephane anlamda Batılı güçlerden en büyük desteği alan İsrail ordusuna karşı, Lübnan ordusunda bu tür bir çatışmayı sürdürebilmek için gereken malzeme ve cephanelik yok.
Washington Lübnan'nın İsrail'e tehdit oluşturmasını engelledi
Buna ek olarak, BBC News'te yer alan habere göre, bir dizi üst düzey yetkilinin ifadelerinin de desteklediği yaygın inanca göre, Washington Lübnan devletinin İsrail'e tehdit oluşturabilecek herhangi bir gelişmiş silah almasını aktif bir şekilde engellemekle suçlanıyor.
Lübnan ordusuna ABD yardımları
Bir dönem Washington, Lübnan ordusu personelinin maaşlarının ödenmesine yardımcı oldu. Ancak araç, çeşitli malzemeler ve bireysel silahları kapsayan ABD yardımı, Washington'ın İsrail'e sağladığı kapsamlı destekle kıyaslandığında oldukça sınırlı.
Lübnan ordusu İsrail işgaline karşı savaşıyor mu?
Lübnan ordusu, son çatışmalarda doğrudan bir rol üstlenmiş değil ancak yine de güneydeki sınır bölgesinde varlık gösteriyor.
Lübnan Başbakanı'nın açıklamalarına göre, gelecekteki olası bir ateşkeste daha fazla Lübnan askeri konuşlandırılabilir. Ancak bu, büyük bir mali yük getirecek. Lübnan ordusunun yeterli asker sayısını karşılayabilmesi için önemli ölçüde maddi kaynaklara ihtiyaç duyuluyor. Ne yazık ki, şu anki ekonomik koşullar göz önüne alındığında, ordunun bu gereksinimleri karşılayacak mali kaynağı bulunmuyor.
Lübnan ordusu sadece Hristiyanları koruyor
Soykırımcı İsrail’in karadan işgal başlattığı Lübnan’daki gelişmeleri yakından takip eden Yeni Şafak Muhabiri Neslihan Önder, geçtiğimiz günlerde Lübnan ordusunun tutumunu gözler önüne serdi. Günlerdir sokaklarda devriye atan Lübnan ordusunun, Hristiyanların yaşadığı Eşrefiyye Mahallesi’ne adeta asker yığdığını, her sokakta en az 10 askerin Hristiyan Lübnanlıları koruduğunu ve Müslüman mahallelerinde ise tank geçişleri haricinde asker ya da polisin bulunmadığını aktardı.