Ölüm yolunda Barış Yürüyüşü

Srebrenitsa Soykırımı’ndan kaçmak isteyen Boşnakların orman yolundan güvenli bölge Tuzla’ya ulaşmak için kullandığı ve halk arasında ‘ölüm yolu’ olarak bilinen güzergahta geleneksel olarak düzenlenen “Barış Yürüyüşü” 6 bin kişinin katılımıyla Nezuk kasabasından başladı.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Halk arasında “ölüm yolu” olarak da bilinen yürüyüşe katılan 6 binden fazla kişi sabah saatlerinde Bosna Hersek’in orta kesimlerindeki Nezuk kasabasında toplanarak Srebrenitsa’ya hareket etti.

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı’ndan kaçmak isteyen Boşnakların orman yolundan güvenli bölge Tuzla’ya ulaşmak için kullandığı güzergahta geleneksel olarak düzenlenen “Barış Yürüyüşü” binlerce kişinin katılımıyla başladı. Soykırımdan kaçmak isteyenlerin takip ettiği ve halk arasında “ölüm yolu” olarak da bilinen yürüyüşe katılan 6 binden fazla kişi sabah saatlerinde Bosna Hersek’in orta kesimlerindeki Nezuk kasabasında toplanarak Srebrenitsa’ya hareket etti.

YÜRÜYÜŞÜN VARLIĞINDAN HABERSİZDİK

Belçika’dan yürüyüşe katılan Mario Dolquier Srebrenista’daki Potoçari Anıt Mezarlığı’nı ziyaretleri sırasında yürüyüş hakkında bilgi aldıklarını belirterek “İlk defa katılıyorum. Barış Yürüyüşü’nün varlığından habersizdik. Çok şey öğrendik” dedi. Bosna Hersek’in Gradacac şehrinden gelen 16 yaşındaki Kadir Suljic, ilk kez katıldığı yürüyüşe soykırım kurbanlarını anmak için çıktığını söyleyerek yaşananların asla tekrarlanmaması temennisinde bulundu. Yürüyüşe Türkiye’den katılan Ahmet Çelik, Barış Yürüyüşü kapsamında, 23 yıl önce insanlığın yok edildiği güzergah üzerinde hayatını kaybedenlerin anısını yaşatmak istediklerini kaydetti.

YOL 3 GÜN SÜRECEK

Hareket noktası Nezuk’ta soykırım kurbanları için dua ederek ve saygı duruşunda bulunarak barış yürüyüşüne başlayan katılımcılar, 1995’te Boşnak sivillerin kullandığı orman yolunda yaklaşık 100 kilometre yol katedecek. Katılımcıların 10 Temmuz’da bu yıl kimliği tespit edilen 35 kurbanın toprağa verileceği Potoçari Anıt Mezarlığı’na ulaşması planlanıyor. Bu yıl 14’üncü kez düzenlenen “Barış Yürüyüşü” kapsamında, Potoçari’ye ulaşmak için her gün yaklaşık 35 kilometre yol yürüyecek katılımcılar, üç günü yolda geçirecek. Geceleri, daha önce belirlenen ormanlık alanlardaki konaklama noktalarında kalacak katılımcılara, soykırımla ilgili bilgiler verilecek ve “ölüm yolu”nu kullanarak hayatta kalmayı başaranlar anılarını anlatacak.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/07/08/11/30/resized_5c4b6-cb1ca02emezar.jpg

35 yeni mezar kazıldı!

Srebrenitsa’daki Soykırımı’nın 23’üncü yılında Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verilecek kimliği belirlenen 35 kişinin mezarı kazılarak defin için hazır hale getirildi. Toplu cenaze töreninde toprağa verilecek kurbanlardan en genci öldürüldüğünde 16 yaşında olan Vesid İbric, en yaşlısı ise 71 yaşında öldürülen Sahin Halilovic. Defnedilecek kurbanlar arasında orman yolundan eşi ile kaçarken 6 aylık hamile olmasına rağmen Sırp birlikler tarafından acımasızca öldürülen Remzija Dudic de bulunuyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/07/08/11/31/resized_a7018-5760c28fbaris2.jpg

“Ölüm yolu”nda gördüklerini bugün de unutamıyor

Ölüm yolunda sağlık görevlisi olarak yaralılara ilk müdahalelerini yapanlardan Suljo Cakanovic, ormanlık alanda yaşam mücadelesi veren yaralı komşuları ve dostlarına şifa dağıtmak için çabaladığı o günleri aklından çıkaramadığını anlattı.

GÜNDEM
7 yıldır kayıp kişinin öldürüldüğü ortaya çıktı

DÜNYA
İran'ın eski Cumhurbaşkanı Hatemi'den yolsuzluk uyarısı