Uzmanlar yanıtladı: ABD'ye satarken Çin'den neden kit ithal ettik?

Koronavirüs salgınının tespiti için Türkiye yerli üretim kitlerini ABD'ye satarken, Çin'den ayrıca kit ithal edilmesi soru işaretlerine neden oldu. Yeni Şafak herkesin merak ettiği 'iki kit arasındaki fark ne?' sorusunu uzmanlara sordu. Türkiye'nin ürettiği kitler ile Çin'den gelen kitlerin birbirinden farklı olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Hızlı sonuçlar veren testleri Çin'den alıyoruz. Bilgisayar tabanlı testleri ürettik, bunları kendimiz yapıyoruz" dedi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise, "Bizim çalıştığımız kitler, teknik açıdan çok daha üstün ama aynı zamanda çalışması zahmetli ve süre alıyor. Çin'den gelenler ise tarama maksatlı. Bunları şüphelendiğimiz hastalarda ve risk gruplarında kullanacağız" ifadelerini kullandı.

Hasan Hız
Fotoğraf: Arşiv.

Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanları koronavirüs salgınının önlenmesi için atılması gereken en temel adımlardan birinin test sayısını arttırmak olduğunu vurguluyor.

Bu kapsamda salgına karşı aldığı tedbirler çerçevesinde Türkiye bir taraftan yerli kit üretiminin arttırılmasına destek verirken, diğer taraftan da Çin gibi ülkelerden kit ithal etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/03/25/08/10/resized_3fc76-7eba85c1resized_6bfb7004917bctevfikozlu.jpg

Konuyla ilgili yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Birbirlerinden farklı testler. Hızlı sonuçlar veren testleri Çin'den alıyoruz. Bilgisayar tabanlı testleri ürettik, bunları kendimiz yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/03/25/08/15/resized_8ecf2-01ffffafresized_199dc3dc19a81esx20bwwkaejnao.jpg

Türkiye'nin ürettiği testlerin teknik ve teknolojik olarak üstün olduğunu belirten Doç Dr. Ümit Savaşçı ise, PSR sisteminin kullanıldığına dikkat çekiyor.

"GELİŞMİŞ TEKNOLOJİ KULLANIYORUZ"

Türkiye'nin bu sistemi kullanılan 3 ülkeden biri olduğunun altını çizen Savaşçı, "Bizim kullandığımız sistemde tanı oranı daha yüksek. Halk Sağlığı Kurumu bunu başarılı bir şekilde ve dünyada 3. ülke olarak gerçekleştirdik" diye konuştu.

ÇİN'DEN GELEN KİTLER TARAMA MAKSATLI

Çin'den gelen kitlerin tarama amaçlı olduğunun altını çizen Savaşçı, şu değerlendirmelere yer verdi:

1 MİLYON KİT KULLANACAK

Bilindiği üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den 300 bin hızlı tarama kitinin yarın geleceğini ve toplamda 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerinin kullanıma başlanacağını duyurdu.

Tanı ve tedavi süreçleri ve önümüzdeki dönem konusunda atılacak adımları açıklayan Koca, şunları kaydetti:

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Kara: Ateşi, öksürüğü ve nefes darlığı olup burnu akmayan herkese koronavirüs testi yapılacak

KORONAVİRÜS
Herkesin merak ettiği soruyu uzmanlara sorduk: Koronavirüsün etkisi sıcak havalarda azalacak mı?