Yaptırım Avrupa’ya zarar verir

İtalyan dış politika uzmanları, AB Zirvesi’nde Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmasının Avrupa’nın aleyhine olacağını vurguladı. İtalya’nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, "Yaptırımların, Avrupa’nın çıkarlarına zarar vereceğine dair şüphelerim var. Özellikle İtalya ve Almanya, Türkiye’ye önde gelen ihracatçılar" diye konuşurken İtalyan akademisyen Valeria Giannotta ise "Doğu Akdeniz’deki gerilimler, Avrupa’nın Kıbrıs Adası’na yönelik miyop stratejilerinin ürünü." ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Arşiv

İtalyan dış politika uzmanları, yaklaşan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde ele alınacak Türkiye-AB ilişkilerinde Türkiye'ye yaptırım kararı çıkmasını beklemediklerini belirtti. İtalyan akademisyen Valeria Giannotta, "Yaptırımların, Türkiye'yi önemli bir ticaret ortağı olarak gören Avrupa'nın da çıkarlarına zarar vereceğine dair bazı şüphelerim var. Özellikle İtalya ve Almanya’yı kastediyorum ki onlar Türkiye'ye önde gelen ihracatçılar" diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/12/10/12/59/resized_93ce3-c13ff28csurabturkiye.jpg

GÜNDEM
İbrahim Kalın AB Konseyinin yaptırım düşüncesini değerlendi: Hayal kırıklığı

Avrupa'nın Ankara ile yapıcı diyaloğu gerçekleştirmesi için herkesin kendi sorumlulukları üzerine derinlemesine düşünmesi gerektiğinin altını çizen Giannotta, "Doğu Akdeniz’deki gerilimler, Avrupa’nın Kıbrıs Adası'na yönelik miyop stratejilerinin bir ürünü. Türkiye, Avrupa için önemli bir stratejik ortak olmaya devam ediyor. Türkiye'yi ilgilendiren her türlü çözümün, iki taraf için de tek taraflı güç denemelerini bir kenara bırakarak, müzakere masasından geçmesi gerektiğine inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB Liderler Zirvesi'ne mesaj: Herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi çok fazla ırgalamaz

YUNAN İDDİALARI KABUL EDİLEMEZ

Türkiye gibi Doğu Akdeniz'de 1600 kilometre kıyısı olan bir ülkenin gemisini göndermekte, araştırma yapmakta güçlük çekmesinin garip bir durum olduğunu vurgulayan emekli büyükelçi, "Bunun temelinde, Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölge (MEB) alanlarının sınırlarını adalarından başlatması var ancak MEB sınırları adalardan değil ana karadan başlamalı" dedi.

DÜNYA
Yunanistan'dan 'Türkiye'ye yaptırım' şantajı: AB Zirvesi'nde ortak açıklamayı kabul etmeyecek