Myanmar’da yaşanan darbe, yıllardır ordu tarafından etnik temizliğe maruz kalan Arakanlı Müslümanların durumu konusunda endişeleri de artırdı. Seçimlerde hile yapıldığı bahanesiyle darbe yapan ordunun, Arakanlı Müslümanlara yönelik yeniden bir toplu katliama girişmesinden korkuluyor. Darbenin, mülteci olarak Bangladeş’te bulunan yaklaşık 1 milyon Arakanlı Müslümanı da doğrudan etkilemesi bekleniyor.
DÖNÜŞ UZAYACAK
120 BİN KİŞİ KAMPLARDA HAPİS
Dujarric, günlük basın brifinginde Myanmar’daki askeri darbeyi değerlendirdi. Etnik temizlikle suçlanan Myanmar ordusunun yönetimi ele geçirmesinin ile ülkedeki Arakanlı Müslümanların durumunun endişe yaratıp yaratmadığı sorusuna Dujarric, “Arakan’da 600 bin Rohingya var ve 120 bini kamplara hapsedilmiş durumda, özgürce hareket edemiyor, temel sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimleri son dereke kısıtlı. Olayların, Rohingyaların durumunu daha da kötüleştirmesinden korkuyoruz” yanıtını verdi. Dujarric, Myanmar’daki askeri darbenin ayrıca Bangladeş’e sığınmak zorunda kalan Arakanlı Müslümanların evlerine dönmesini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.
MÜLTECİLERİN AKLI ÜLKELERİNDE
Kabinede değişiklik
Myanmar’da 8 Kasım 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla gerçekleştirilen askeri darbenin ardından kabinedeki 24 bakan ve yardımcıları görevden alındı. Myanmar ordusuna ait Myawaddy televizyonundan yapılan duyuruda, askeri idarenin, eski Devlet Başkanı Win Myint hükümetindeki bakanların görevine son verdiği ve ilk aşamada 11 yeni bakanın görevine atandığı bildirildi. Açıklamada yeri doldurulan bakanlıklar arasında hazine, sağlık, enformasyon, dışişleri, savunma, sınır güvenliği ve içişlerinin bulunduğu kaydedildi. Öte yandan, ülkede haziran ayına kadar iç ve dış tüm uçuşların da askıya alındığı bildirildi.
Biden’dan yaptırım tehdidi