Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, bugün televizyonda göstereceğini açıkladığı İslam karşıtı karikatürleri Youtube'da yayınladı. Videoları kesinlikle kontrol etmeden girmediği bilinen Youtube'ın Müslümanların kutsal ayı Ramazan'da yüklenip yayınlaması tepki topluyor.
Müslümanlar için kutsal bir ay olan Ramazan'da Wilders'in yayınladığı videoların Youtube tarafından sansürlenmeden servis edilmesi skandal olarak yorumlanıyor.
24 Haziran'da canlı yayında gösterecek
İslam karşıtı eylemlerle gündeme gelen Amerikan Özgürlük Koruma İnisiyatifi'nin (American Freedom Defense Initiative) daha önce Dallas kentinde düzenlediği "Hz. Muhammed" konulu karikatür yarışmasına katılan çalışmaları daha önce televizyonda göstereceğini açıklayan Wilders, karikatürleri içeren görüntüleri Youtube'da paylaştı.
Wilders'in kısa açıklamasıyla başlayan videoda İslam karşıtı karikatürlerin bir bölümüne yer verildi.
Söz konusu karikatürlerin kamu televizyonundaki partisine ait yayın diliminde neden gösterilmediği açıklanmazken Wilders, kendisine sabotaj yapıldığını öne sürdü.
Aşırı sağcı politikacı, daha sonra televizyon kanalı yöneticileriyle görüştüğünü ve söz konusu karikatürlerin 24 Haziran Çarşamba günü gösterileceğini açıkladı.
Daha önce sergiyi Hollanda Meclisi'nde sergi açma isteği reddedilen Wilders'in, provokatif karikatürleri partisine ait iki yayın diliminde göstermesi bekleniyor.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, televizyondaki yayından sonra özellikle Müslüman ülkelerdeki muhtemel tepkilere karşı dış temsilciliklerini uyarmıştı.
ABD'deki sergi olaylara yol açmıştı
ABD'nin Dallas kentinde geçen ay düzenlenen, Wilders'in de konuşmacı olarak katıldığı Müslümanları rencide eden karikatür yarışması olaylara yol açmış, serginin düzenlendiği salonun dışında çıkan silahlı çatışmada iki kişi hayatını kaybetmişti.
İslam ve Müslüman karşıtı görüşleriyle tanınan PVV lideri, daha önce İslam'a hakaret içerikli bir filme de imza atmıştı.
Wilders'in çektiği “Fitne" adlı 26 dakikalık film, televizyon kanallarının göstermeme kararı üzerine 2008'de internet üzerinden yayınlanmıştı.
Film, başta Müslüman ülkeler olmak üzere geniş bir coğrafyada sert tepkilere yol açmıştı. Tepkiler kapsamında bazı ülkelerde Hollanda'nın dış temsilciliklerine yönelik protestolar düzenlenmişti.