Paris’teki Charlie Hebdo dergisine düzenlenen silahlı saldırının ardından Fransa’da Müslümanları ve ibadethaneleri hedef alan saldırılarda patlama yaşandı. Fransa İslamofobiye Karşı Gözlemevi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda saldırının gerçekleştiği 7 Ocak’tan itibaren ülkede Müslümanlara yönelik 116 saldırının kayda geçtiği açıklandı. Söz konusu sladırıların 28’i ibadet yerlerine gerçekleştirilirken 88’i Müslümanlara karşı tehdit ve gözdağı eyleminden oluşuyor. SÖZ DEĞİL EYLEM ŞART Gözlemevi Başkanı Abdullah Zekri konuya ilişkin yazılı açıklamasında geçen yılın aynı dönemine oranla İslam karşıtı saldırılarda yüzde 110 artış olduğunu kaydetti. Zekri ayrıca, “Yetkililerden artık söylem değil, Müslümanların korunması için etkili tedbir bekliyoruz” ifadesiyle yetkilileri önlem almaya davet etti. Fransa Müslümanları Ulusal Federasyonu Başkanı Muhammed Bechari ise artan İslam karşıtı gösteri ve davranışları şu sözlerle değerlendirdi: “Bugün İslamofobinin gittikçe kök saldığını hissediyoruz ve bu bizi endişelendiriyor. Artık daha fazla ibadethane saldırıya uğruyor. Peçeli veya peçesiz kızlarımız ve kadınlarımız daha fazla saldırıya uğruyor ve siyasetçilerin sesi hiç çıkmıyor”. AVRUPA’DA İLK SIRADA Fransa’da çoğu Kuzey Afrika kökenli 4 milyonun üzerinde Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor. Fransa, Avrupa’da en fazla Müslümanın yaşadığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Paris’te 7 Ocak’ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve üç gün art arda devam eden üç ayrı terör saldırısında 17 vatandaş hayatını kaybetmiş, polisin düzenlediği operasyonlarda üç terörist ölü ele geçirilmişti. Terörist saldırıların ardından Müslümanlara yönelik İslamofobik saldırılarda artış yaşanmaya başlamıştı. Diğer taraftan, Charlie Hebdo dergisi, saldırıdan bir hafta sonra yayımladığı sayının kapağında Hz. Muhammed’i tasvir eden bir karikatür kullanmıştı.
Hazreti Muhammed’i konu alan karikatürleri yayımlayan Charlie Hebdo dergisi ve Avrupa’da gün geçtikçe artan İslam karşıtlığına bir tepki de Azerbaycan’dan geldi. Azerbaycan’ın Nardaran kasabasındaki İmam Hüseyin Meydanı’nda toplanan Müslümanlar, ABD, İsrail ve Fransa aleyhine slogan attı. Gösteride katılımcılar Kur’an-ı Kerim’den ayetler okudu. Topluluğun taşıdığı “Men Muhammed aşıkiyem” ve “İslam sahipsiz değil” dövizleri ise gösteride dikkat çeken ayrıntılardan oldu.
Filistin Alimler Derneği, Gazze’de Charlie Hebdo dergisinin Müslümanların tepkilerine sebep olan karikatürleri protesto etti. Dini İşleri ve Vakıflar Bakanlığı binası önünde düzenlenen eylemde, üzerinde “Sen kalbimizdesin ey Allahın Resulu”, “Seni yeterince tanımadıkları için özür diliyoruz Efendimiz”, “Canımız sana feda ey Nebi” yazan dövizler taşındı. Filistin Alimler Derneği Başkan Yardımcısı Nesim Yasin, "Dinlere ve kutsal değerlere hakaretin cezalandırılmasını öngören yasalar çıkarılması” çağrısında bulundu.
Irak Sünni Vakfı Başkanı Mahmut el-Sumaydayi, Başbakan Haydar el-İbadi hükümetine, Fransa ile siyasi, diplomatik, ekonomik ve ticari ilişkilerinin kesmesi çağrısında bulundu. Charlie Hebdo’nun “Hz. Muhammed’i tasvir eden karikatürler” yayımlamasını protesto eden gösteride konuşan Sünni Vakfı Başkanı Sumaydayi, tüm Müslüman ve Arap hükümetlerinin Hz. Muhammed’e yönelik hakarete karşı ciddi bir tutum sergilemesini istedi. Sumaydayi, “Peygamberimize hakaret edenlerin petrol, yakıt ve doğalgazımızın nimetinden yararlanmalarına izin vermemeliyiz” dedi.
Paris’te koşer markete düzenlenen saldırı sırasında 15 müşteriyi dondurucuya saklayarak kurtaran Malili Lassana Bathily’e Fransız vatandaşlığı verildi. 24 yaşındaki Lassana Bathily, Başbakan Manuel Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’nin katıldığı bir törenle vatandaşlık belgelerini aldı. Bathily’nin cesaret ve mütevazılığını öven İçişleri Bakanı Cazeneuve, “Sıradışı koşullar altında cesur bir vatandaş olduğunu ortaya koydu” dedi. Lassana Bathily’nin Müslümanlığına gönderme yapan Fransız bakan, “Barışçı ve hoşgörülü İslam’ın sembolü oldu” dedi. 16 yaşında Fransa’ya gelen Bathily, yaklaşık dört yıldır “Hyper Casher” isimli koşer markette çalışıyordu. Geçen yılın temmuz ayında Fransız vatandaşlığı için başvuruda bulunmuştu.
Fransa, Paris’teki saldırılar sonrası "güvenlik" stratejisinde yeni bir sayfa açıyor. Fransa Başbakanı Manuel Valls, terörle mücadele kapsamında 3 bin kişiyi izleyeceklerini açıkladı. Önümüzdeki 3 yıl içinde terörle mücadele için 425 milyon avro bütçe harcanacağını ifade eden Valls, “Bugün halihazırda, Suriye ve Irak’taki terör örgütleriyle bağlantılı bin 300 kişiyi izliyoruz. İzlenen kişi sayısında geçen yılın bu ayına oranla yüzde 130 oranında bir artış olmuş. Toplamda 3 bin kişiyi izleme altına alacağız” dedi. Paris’te 7 Ocak’ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve üç gün üst üste devam eden üç ayrı terör eyleminde 17 kişi hayatını kaybetmişti.
Fransa Başbakanı Valls’in açıkladığı terörle mücadele önlemleri arasında hapishanelerdeki Müslüman din adamı sayısının artırılması da bulunuyor. İlk önceliklerinin istihbarat birimlerinin personel sayısının arttırılması olduğunu söyleyen Valls, bu kapsamda üç yıl içinde, İçişleri Bakanlığı’nda bin 400, Adalet Bakanlığı’nda 950, Savunma Bakanlığı’nda 250 ve Finans Bakanlığı’nda 80 ek kadro olmak üzere toplamda 2 bin 680 yeni istihdam sağlanacağını duyurdu. Başbakan Valls, terörle mücadelede hapishanelerde de önlemler alınacağının altını çizerek, bu kapsamda, 182 din görevlisine ek olarak 60 Müslüman din görevlisinin görevlendirileceğini ifade etti. Valls ayrıca, istihbarat birimleriyle ilgili de yeni bir kanun tasarısının mart ayında parlamentoya sunulacağı bilgisini verdi.
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Charlie Hebdo saldırısı sırasında ve sonrasında pek çok skandala imza atan Amerikan haber kanalı Fox News’u mahkemeye veriyor. Fransa ve İngiltere’deki bazı kentlerde Müslüman olmayanların girmeye cesaret edemeyeceği “kurtarılmış bölgeler” bulunduğu yönünde iddiaları gündeme getiren kanal, gelen tepkiler üzerine iki ülkenin halklarından özür diledi. Ancak Paris’in kızgınlığını dindiremedi. ŞEREFİMİZ ZEDELENDİ CNN International’dan Christina Amanpour’a konuşan Paris Belediye Başkanı Hidalgo, “Hakarete uğradığımızda, bir imajımız var ise, o zaman dava açmamız gerektiğini düşünüyorum, sanırım bu sözlerin kaldırılması için mahkemeye vermek zorundayız. Paris’in imajı zarar ve şerefi zarar gördü” dedi. Fox News kanalının da dahil olduğu yayın grubunun sahibi olan medya patronu Rupert Murdoch da geçtiğimiz günlerde attığı bir tweetle, tüm Müslümanları hedef alan ırkçı bir tutum sergilemişti.