Türkiye'de kenevir üretiminde yeni bir dönemin başladığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gıda ve Tarım Bakanlığı kenevirin üretimi konusunda çalışmalara başlıyor" cümlesiyle duyurdu.
Erdoğan'ın açıklamasının ardından 'kenevirin nasıl üretildiği, nerelerde kullanıldığı, kimlerin kenevir üretebileceği’ gibi sorular da beraberinde geldi.
1 NİSAN’A KADAR BAŞVURU
Lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler, 1 Ocak-1 Nisan tarihlerinde yetiştiricilik yapacakları yerin en büyük mülki idare amirliğine başvuracak.
Kenevir yetiştiriciliği yapan çiftçiler, kamu görevlilerinin yetiştiricilik alanında yapacağı kontrollere yardımcı olmakla, hasat sonrasında esrar elde edilmesini önlemek için kenevirin yan dal, yaprak ve çiçek gibi artıkları derhal imha etmekle yükümlü kılındı.
Hangi amaca yönelik olursa olsun izinsiz yetiştirilen kenevirler imha edilecek ve konu adli mercilere intikal ettirilecek.
KENEVİR ÜRETİMİ HANGİ İLLERDE YASALAŞTI?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından öncelikle 1990 yılında çıkarılan kanun ve Ekim 2016’da güncellenen yönetmeliğe göre Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verildi. Karar Resmi Gazete’de de yayınlandı. Bu illerde izin verilen ölçüde üretimin yapılmasına izin verilecek. İşte o iller;
Amasya , Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak.
KENEVİR YETİŞTİRMEK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?
Kenevirin üretimi için başvuruda, çiftçinin daha önce izinsiz ekim, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine ilişkin taahhütname verilmesi gerekiyor.
Yönetmeliğe göre yetiştiricilik izni; lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik başvurularda en fazla bir üretim dönemi, bilimsel araştırmalar için yapılan başvurularda proje uygulama süresi dikkate alınarak en fazla üç yıl geçerli olacak.
Ayrıca, Bakanlığın il veya ilçe müdürlükleri teknik personelince izin verilen yerler kenevirin ekiminden hasada kadar en az ayda bir defa kontrol edilecek.
OTOMOTİV KAPORTALARI BİLE KENEVİRDEN YAPILACAK
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kendir Enstitüsü Başkanı Erdem Ulaş, "Mucize Bitki Kenevir" kitabında kenevirden 50.000 çeşit endüstriyel ürün yapılabileceğini, Amerika’nın istihsal alanlarını yüzde 350 arttırdığını, 38 eyalette 2018 aralık ayı sonunda yasallaştırdığını, Kanada’nın da kenevirden 71 milyar dolar gelir beklediğini belirtti. Çin ve Fransa’nın her yıl misli ile üretim alanlarını arttırdığını, Almanya’nın tıbbi kenevir üzerine ciddi çalışmaları olduğunu ve AB fonları ile Romanya’da 200 bin dekar, Bulgaristan’da 60 bin dekar, Yunanistan’da 30 bin dekar ekim yapıldığını, söyleyen Ulaş, Almanya’nın üç yıl içinde otomotiv kaportalarını kenevirden yapacağını, savunma sanayiden, polimer ve bio-bozunur polimer üretimine, plastiğin her alanında kenevirin bir mucize çare olduğunu vurguladı.
1000 SENE DAYANIKLI
Öte yandan kağıt fiyatlarının dövize bağlı olarak artması nedeniyle gazetelerin yanı sıra kitap ve dergiler de yeni çözüm arayışına girdi. Kenevirden üretilen kağıdın 10 kere geri dönüştürüldüğünü ve 1000 sene dayanıklı olduğunu söyleyen Erdem Ulaş, gelecek iki yıl içerisinde yerli kağıdımıza kavuşabileceğimizi ve üretim maliyetinin yüzde 55 daha ucuza olacağını açıkladı.
KENEVİRİN FAYDALARI
Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.
Bir dönüm kenevirden, dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar.
Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevirse dört-beş ayda beş metre yükseliğe ve olgunluğa erişir
Kenevir 8 kez kâğıda dönüştürülebilir, ağaç 3 kere…
Dönüşümlü ziraatta uygun yaz bitkisidir, dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişir.
Çok az suya ihtiyaç duyar.
Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıdır. Yani kenevirle yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşsa tarım ilacı sektörüne de gerek kalmaz.
Tüm petrokimya ürünleri yenilenebilir olarak kenevirden daha ucuza üretilebilir.
KENEVİRİN KULLANILDIĞI BAŞLICA SEKTÖRLER
İlaç yapımı
Kâğıt yapımı
Yakıt yapımı (bio yakıt)
Kumaş yapımı
Otomotiv sektörü
Petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif
Kozmetik ve sabun yapımı
Kenevirin medikal ve çevresel kullanımı
AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini, ayrıca ağrıyı azaltmada kullanılıyor.
Glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
Bataklık kurutmada çok etkilidir.
Radyasyon temizleyicidir.
Olağanüstü miktarda oksijen üretir.