İstanbul'u küresel finansal sistemde merkez ülkelerden biri haline getirecek İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde (İFM) temeli atıldı. Projenin hayata geçmesiyle günlük 20 milyar dolarlık bir işlem hacmi bekleniyor. Temelini atılan SPK ve BDDK binaları, finans merkezinin kalbi olacak. Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek ve projenin 660 bin metrekarelik bölümü TOKİ tarafından inşa edilecek.
3 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Yaklaşık 3 milyar lira maliyetli bu dev yatırım sayesinde, İstanbul'a bir finans şehri ekleniyor. Ümraniye'de yapılacak SPK ve BDDK'nın yeni binaların temel atma törenine Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan,
finans dünyasının üst düzey yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
FİNANSIN DA MERKEZİ OLACAK
İstanbul'un finansal bir merkeze ihtiyacı olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım törendeki konuşmasında, “İstanbul
finansman için, yatırımcılar için, yatırımcılara kaynak için en ideal yer. İnşallah birkaç sene içerisinde buralarda muazzam tesisler tamamlanacak ve finans merkezi çalışmaya devam edecek” dedi.
80 bin kişiyi barındıracak İstanbul Finans Merkezi'nin adeta küçük ölçekli bir şehir olacağını dile getiren Yıldırım şunları söyledi:
KURUMLAR AYNI YERDE OLSUN
“Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız biran önce gelsin burada temeli atsınlar. Finans merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmesi demek. Aksi halde birer birer gelirseniz zaman kaybı olacak. İstanbul'a yedi tane büyük eser yapacağız. İstanbul- Ankara hızlı treni önümüzdeki sene sonu Kadıköy'e erişecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete girdi. Marmaray bitti çalışıyor. Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta. İzmir İstanbul otoyolu, Kanal İstanbul ve yedincisi yeni İstanbul Havalimanı."
Yeni havalimanının 35 milyar dolarlık proje olduğunu hatırlatan Başbakan, "Dünyanın birçok ülkesinin bütçesinden daha büyük. 70 cent'e muhtaç olan bir ülkeden yazar kasa fırlatılan bir ülkeden tek başına dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a kazandıran bir Türkiye'ye geldik" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ekonomilere giden paraların güvencede olmadığını belirterek, "Uluslararası sermaye yeni güvenebileceği merkez arıyor. Bu sisteme alternatif alabilecek tek bir yer var. Orası da İstanbul Finans Merkezidir" dedi. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da buradaki konuşmasında, proje kapsamında 5 banka, SPK, BDDK ile konut ve alışveriş merkezlerinin yer alacağını anlattı.
Sadece inşaat değil aynı zamanda fikir
İFM'nin günlük 20 milyar dolarlık bir işlem hacmine ulaşmasının beklendiğini belirten İTO Başkanı İbrahim Çağlar, merkezin tam anlamıyla işleyebilmesi için diğer kurumların da, bir an önce inşaata başlaması gerektiğini söyledi. Çağlar, törende aynı zamanda bir fikrin temelinin atıldığını da söyledi.
İnşaatlara bir an önce başlanması gerekli
Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, merkezin dünyadaki diğer finans merkezlerine önemli bir alternatif olacağını söyledi. Türkiye'nin ekonomisine büyük katkısı olacağına işaret eden Kurum, tüm kurumların bir an önce inşaatlara başlaması gerektiğini aktardı.
2016 sonunda dev blok tamam
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Parseli 4 bin 800 metrekare büyüklüğünde, yaklaşık 72 bin metrekarelik inşaat alanında, 18 kattan oluşacak tek bir blok inşa ediyoruz. 2016 sonunda kaba inşaatın tamamlanması hedefleniyor” dedi.
Bankalar Birliği'nde süreç hızlandı
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yakın tarihte gayrimenkul yatırım ortaklığı kurduklarını bundan sonra sürecin hızlanacağını aktardı. Aydın, “İnşaatlara biz de biran önce başlamak istiyoruz. Bunun için süreç hızlandı” şeklinde konuştu.