Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı 4. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde, iş dünyasına ve ihracatçılara 2021’e hazırlık yapmaları çağrısında bulundu. “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Ekonominin Yeniden Dizayn Edilmesi” başlığıyla düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Gülle, dünyada globalleşme eğiliminin giderek azalırken, bölgeselleşme ve yakından tedarik eğilimlerinin hız kazandığını, tek seferde toplu ve büyük siparişler yerine, daha yakın bölgelerden, daha küçük hacimde ve parçalı siparişlerin giderek daha da tercih edildiğini anlattı.
YENİ ANLAŞMALAR LAZIM
TOPYEKÜN KALKINMA İHRACATLA OLUR
Salgın sonrasında kalkınmanın yönünün küresel ticaretin yönüyle aynı olacağını ifade eden Gülle, bu sebeple tarihin Türkiye’ye büyük bir sorumluluk yüklediğini söyledi. Türkiye’nin bu yükü taşıyacak azme ve kararlılığa sahip olduğunu vurgulayan Gülle, “Her platformda belirttiğimiz üzere, topyekun kalkınma ancak ihracatla mümkündür. Biz katma değerle, sürdürülebilir, yeşil ve sertifikalandırılmış güvenli üretim ağımızla ve yeni dönemde de ihracatla yükseleceğiz” şeklinde kararlı konuştu.
KÜRESEL TİCARET YÜZDE 8 DARALIR
TÜRKİYE EN AZ HASARLA ATLATIYOR
2020’de küresel ekonominin yüzde 4-5 seviyesinde daralmasının beklendiğini aktaran Gülle, salgın sürecinin Türkiye’nin ihracatında da belirgin etkilere sebep olduğunu ifade etti. Gülle, “2020 yılında ihracat tablomuzu kısaca değerlendirdiğimizde dinamik bir süreç yaşadığımızı söyleyebiliriz. Yılsonunda Yeni Ekonomi Programı’ndaki 2020 yılı ihracat hedefimiz olan 165,9 milyar doları aşacağımıza inanıyorum. Küresel ticaretin içinde bulunduğu koşulları dikkate aldığımızda, son derece başarılı bir performans sergiliyoruz" diye konuştu.
BİRÇOK SEKTÖRDEN BAŞARILI PERFORMANS
TİM Başkanı Gülle, “Son aylarda özellikle hazır giyim, halı, mobilya ve yaş meyve sebze sektörlerimiz, aylık bazda ihracatta rekor kırdı. İnanıyoruz ki 2021, pandeminin gücünün kırılmasıyla ihracatta yıldız senemiz olacak” dedi. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni kapsayan evrensel eylem çağrısını hatırlatan Gülle, “yoksulluğa son” ile başlayıp “insana yakışır iş ve ekonomik büyüme” ile devam eden bu 17 hedefi, yeni ekonomik düzende sağlam temeller üzerine inşa etmek gerektiğini söyledi.