Rusya ile başlayan yeni dönem deri sektöründe patlama yaptı. Deri giyiminde yüzde 90 Rusya pazarı ile çalışan şirketler işler yeniden hız kazandı. Zeytinburnu’nda yoğunluk gösteren deri firmaları, bu hareketliliğe karşın çalıştıracak işçi bulamıyor. Kriz döneminde usta ve işçilerini başka sektörlere kaptıran dericiler işlerin birden artması ile eleman bulma sıkıntısı yaşıyor.
İHRACAT YÜZDE 60 ARTIŞ GÖSTERDİ
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı (İDMİB) Mehmet Ali Dinç “Şu an bir akış başladı. İhtiyaca bile yetişemeyeceğimiz durumlar olacak” dedi. Dinç, uçak krizi sonrasında Rusya’da yaşanan ekonomik krizin tüm planları altüst ettiğini söyledi. Rusya ile ilişkilerin düzelmesi sonrası sektörün eski canlılık günlerine dönmeye başladığını kaydeden Dinç, "Fakat bu sefer de çıkarttığımız işçilerimizi toplamaya çalışıyoruz. Çoğu başka sektörlerde çalışmaya başlamışlar" diye konuştu. Rusya ile ilişkilerin düzelmesi sonrası sektörün eski canlılık günlerine dönmeye başladığını kaydeden Dinç, 2017 Ocak- Mart döneminde ihracatın yaklaşık yüzde 60 artış gösterdiğini kaydetti
ÇİĞ KÖFTECİYE NİSPETEN ÇALIŞANIN PEŞİNDEYİZ
Zeytinburnu’ndaki dükkanların vitrinleri ürün satış ilanından daha çok eleman ilanları ile doldu taştı. Deri sektörünün kalbi olan bölgedeki yatırımcı ve işadamları soruna acilen çözüm bulmaya çalışıyor. Mehmet Ali Dinç, kriz döneminde sektörün yetişmiş işçilerini başka sektörlere kaptırdığını kaydetti. Dinç “Bizden giden işçiler başka sektörlerde çalışmaya başladı. Havalimanına gittiler. Adam gitmiş çiğköfte dükkanı açmış. Adamı gidip geri getirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde işcilerimizi piyasadan toplamaya başladık” ifadelerini kullandı.
Vitrinleri ilanlar süslüyor
Sektörün kalbi Zeytinburnu'nda birçok işyerinin vitrinini eleman alım ilanları süslüyor. Mehmet Ali Dinç, kriz sonrası işlerinden çıkartılan ustalar yüzünden büyük bir açık olduğunu söyledi. Dinç “Bizim sıkıntımız hemen aldığınız birini çalıştıramıyorsunuz. Çünkü ürünler pahalı. Mesela Rusya’ya 750-Bin dolara toptan sattığımız ürünler var. Onu öyle hemen birine veremezsin. Bugün bir dev firma gelse 100 bin 200 bin adet sipariş verse bunu dikecek işçi yok şu anda Türkiye’de. Bugün artan taleple birlikte esnafımız şirket ve firmalarımız işçi alımları için birbirleriyle yarışıyor” dedi.