Ar-Ge ile inovatif ekran geliştirecek

Türkiye’nin 797’nci Ar-Ge merkezini bünyesinde barındıran Atmaca Elektronik, hayatın her alanında kullanılan ekranları akıllandırıp inovatif ürün haline getirmek için kolları sıvadı. Türkiye’de her evde Sunny markasının olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, “Hedef dünyada her ev” dedi.

Yeni Şafak Mine Açar
Şirkette çalışanların yüzde 55’i kadın

Hong Kong'tan satın alınan bir walkman ile sanayicilik yolculuğunun ilk adımını atan Atmaca Elektronik, aradan geçen 30 yıllık sürede bugün artık Türkiye'de her evde varlığını kanıtlayan koca bir sanayiye dönüştü.

Sektöründe Türkiye'nin 3. büyük üretici ve ihracatçısı konumunda olan ve 6 saniyede 1 televizyon üretir hale gelen şirket, Ar-Ge yatırımlarına da hız verdi. Artık televizyon kavramının yerini ekrana bıraktığını belirten Atmaca Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, “Hayatın her alanında ekranları kullanmaya başladık. Biz bu nedenle televizyon yerine ürettiğimiz ürüne ekran demeyi tercih ediyoruz. Dünya hızla yeni ve inovatif ürünler geliştiriyor. Biz de şirket olarak yeni ürünlere odaklandık” dedi.

AR-GE 7/24 ÇALIŞIYOR

Bir ürünün hayatı kolaylaştırması ve inovatif olması için uzman bir kadroyla gece gündüz çalıştıklarını belirten Atmaca, “Türkiye’nin 797’inci AR-GE merkeziyiz. AR-GE departmanımızın iyi olması bize hem ciddi bir özgürlük sağlıyor hem de dilediğimiz ürünü üretim kabiliyeti veriyor. Üzerinde çalıştığımız ve iddialı olduğumuz çok özel bir ürünümüz var. Küçük ev aletleri de dahil Türkiye'de her evde Sunny markası bulunuyor. Hedefimiz ise inovatif ürünlerle dünyada her evde olmak” şeklinde konuştu.

BİR MİLYON ÜRETİM BİR MİLYAR CİRO

Şirket bu yıl, 1 milyon ekran üretmeyi planlıyor. Geçen yılı 750-800 milyon lira ciro ile kapattıklarını aktaran Atmaca şu bilgileri verdi: “2017'yi şirket olarak 750-800 milyon lira ciro ile kapattık. Bu yıl da yüzde 20 artış bekliyoruz. 1 milyon üretime 1 milyar lira ciroya doğru gidiyoruz. Şu an Esenyurt’taki üretim tesisimizde 6 saniyede 1 televizyon üretebiliyoruz. Dünya pazarında lig çok çekişmeli ve biz dev markalarla mücadele ediyoruz. Atmaca Grup olarak 1.300 kişiyi istihdam ediyoruz. Bunun 800’ü elektronik tarafında. En büyük pazarımız Türkiye. Avrupa, Afrika ve Türki ülkeler dahil 30’a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. 5 yıllık büyüme planını hazırlıyoruz. İhracatta bu yıl ve gelecek yıl ciddi atılımlar yapacağız. Bu kapsamda yeni pazarlar araştırıyoruz.”

Temel babadan teşvik devletten

Şirketin temelini rahmetli babaları Hayrettin Atmaca’nın attığını belirten Adem Atmaca, babasının taş taşımadan kamyon şoförlüğüne kadar hayatın içindeki pek çok mesleği yaptığını söyledi. Bu işlerden para biriktiren Hayrettin Atmaca, 1979’da Ağrı’da bir dükkan kiralayarak AEG markasının bayiliğini cebinde ne kadar parası varsa o kadar elektronik eşyayı İstanbul’dan alıp Ağrı’ya getirerek başlamış. Zamanla kabına sığamayan Hayrettin Bey, kardeşi ile birlikte ailecek İstanbul’a yerleşmiş. İstanbul’da tanıştıkları arkadaşlarla Çin’e ve oradan Hong Kong’a yapılan yolculukta bugünkü sanayi devinin temellerini oluştıran walkman ile tanışmış. Devletin verdiği desteklerle önce İstanbul’da montajını yaptığı wolkmenlerle işi büyüten Hayrettin Atmaca, montajdan üretime 2002 yılında uydu alıcısıyla geçiş yapmış. Yerli ve milli üretim yapan Esenyurt’taki fabrika ise 2005’de faaliyete başlamış.

Ev alan sektörü büyütüyor

İnşaat sektörüne 2003 yılında Büyükçekmece’de Güzelşehir Sitesi’nde villa projesiyle girdiklerine dikkat çeken Atmaca, gayrimenkul sektörü geliştikçe ekran ve küçük ev aletlerine olan talebin de arttığını kaydetti. Gayrimenkul’de toplam 8 projeyi hayata geçiren şirket, şimdiye kadar 5’ini teslim etti. Bahçeşehir Park ve Bahçeşehir Hayat projeleri ise yapım aşamasında. Adem Atmaca, ağırlıklı olarak büyük metrekareli daireler üretiklerini ve üretmeye devam edeceklerini söyledi.

JUMBO’YA ORTAK

Atmaca grup 2013 yılında Jumbo’yu Karaca ailesiyle birlikte satın aldı. Satın almanın ardından Jumbo markasını tekrar eski parlak günlerine geri getirmek için 40’ın üzerinde satış noktası açıldı. Jumbo’nun 1947 yılından beri bir Türk markası olduğunu belirten Adem Atmaca, iştirakleri arasında gayrimenkul olduğunu da söyledi.

EKONOMİ
Rekor büyüme yüzde 7,4

EKONOMİ
TİM’de üçüncü aday İsmail Gülle

EKONOMİ
Yerli helikopter motoru ateşledi