Fatih sondaj gemisiyle başlayan, Yavuz ve Kanuni ile devam eden sondaj çalışmalarında "yeni bir sayfanın açıldığını" ifade eden Dönmez, "Filomuzun en güçlüsü yedinci nesil sondaj gemimiz Abdülhamid Han, milletimizin duaları ve umutlarını da yüklenerek birazdan Akdeniz'deki ilk görev yerine doğru yola çıkacak. Buradaki görev süresi yaklaşık 2 ay olarak planlandı."diye konuştu.
#CANLI Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Abdülhamid Han Sondaj Gemisini İlk Görev Yerine Uğurlama Töreni'nde konuşuyor.
Bakan Dönmez, Abdülhamid Han'ın Doğu Akdeniz'de arama kuyuları açacağını anlatarak, "Açılan kuyular, daha önce yaptığımız sismik verilerin doğrulanması ve yer altındaki yapıların daha iyi anlaşılmasını sağlayacak." dedi.
Karadeniz gazının keşfinin, azim, sabır ve kararlılıkla atılan her adımın hedefe ulaşacağını gösterdiğini dile getiren Dönmez, şöyle konuştu:
Testleri başarıyla tamamlandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, yeni sondaj gemisinin geçen hafta Taşucu Limanının yaklaşık 20 kilometre açıklarında sondaj öncesi son test operasyonlarını yaptığını belirterek, sondaj kabiliyet, denizcilik, sistem ve ekipman testlerinin başarıyla tamamladığını bildirdi.
Abdülhamid Han'ın 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj yapabilme kabiliyetine sahip olduğunu ifade eden Dönmez, "11 bin metre ile dünyanın en derin noktası olan, Büyük Okyanus'ta bulunan Mariana Çukuru'ndan bile daha derine inebiliyor. 238 metre uzunluğuyla yaklaşık 2,5 futbol sahası büyüklüğünde devasa bir yapıya sahip. 200 mürettebatımız Türkiye'nin yeni sondaj gemisinde gece gündüz demeden ter dökecek." şeklinde konuştu.
"Ne haklarımızdan ne de 'Mavi Vatan'ın bir karışından vazgeçeriz"
Dönmez, Karadeniz gazının 2023'e yetişmesi için Akdeniz'de görev yapan gemilerin de Karadeniz'e çekildiğine işaret ederek, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin, Fatih'in açtığı kuyuların alt ve üst tamamlama operasyonlarını gerçekleştirdiğini anlattı.
Türkiye'nin haklarından vazgeçmeyeceğini vurgulayan Bakan Dönmez, şunları kaydetti:
Fatih Dönmez, Karadeniz gazını 2023'te milletle buluşturmak için yürütülen çalışmaların takvime uygun şekilde ilerlediğini belirterek, "Fatih, Yavuz ve Kanuni, ilk faz üretim için gereken 10 kuyunun açılması, alt ve üst tamamlama işlemlerine devam ediyor. Diğer yandan karadaki gaz işleme tesisimizin inşası da planlarımız çerçevesinde ilerliyor. 5 kilometrelik sığ deniz boru hattı serimi tamamlandı. Yaklaşık 170 kilometrelik derin deniz tabanındaki boru seriminin yaklaşık yüzde 60'ı tamamlandı. İnşallah önümüzdeki ay derin deniz tarafındaki boru serimini tamamlamayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
Petrol, doğal gaz arama ve sondaj faaliyetlerinin sadece denizde değil karada da yoğun şekilde sürdüğünü anlatan Dönmez, "2022 yılı için rezerv ekleme hedefimiz 71 milyon varildi ancak bu yıl içerisinde keşfettiğimiz ve orada şehit olan Astsubay Üstçavuşumuz Esma Çevik'in ismini verdiğimiz sahamızla 2022'in ilk çeyreğinde ilave rezerv rakamımız şimdiden 110 milyon varile ulaştı." ifadelerini kullandı.