Borsa İstanbul uçuyor

ABD’nin Venezuela’da darbe girişimiyle yaşanan siyasi kriz, AB’deki Brexit belirsizliği ve Trump’ın tutarsızlıkları küresel ekonomiyi vururken Borsa İstanbul uçuyor. BIST 100 endeksi dün yüzde 2,7 değer kazanarak 104 bin bandını aştı. Geçtiğimiz günlerde de 2013’ten bu yana borsada en yüksek yabancı alımı gerçekleşmişti.

Burak Karaca
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye ekonomisinde yaşanan dengelenme süreci sürüyor. Küresel ekonomideki politik gerilimler ülke borsalarında sarsıntılara sebep olurken, BIST 100 endeksi yükselişini sürdürüyor. 3 Ocak’ta 87 bin seviyesinde olan borsa, dünü bir önceki güne göre yüzde 2.7 değer kazanarak 104.098 puandan kapattı. Son dönemde yabancı yatırımcının da ilgisi ve istikrar algısı sayesinde, Borsa İstanbul, dünyanın önemli borsalarına göre pozitif ayrıştı.

POLİTİK BELİRSİZLİK PİYASALARI SARSIYOR

Venezuela'da yaşanan siyasi belirsizlik, küresel borsalar ve yatırımcılar için belirsizlik unsuru olmaya devam ediyor. Güney Amerika'da krizin tırmanması, ABD'de hükümetin yılbaşından bu yana kapalı olması, İngiltere'nin Brexit sürecinin çıkmaza girmesi nedeniyle dünya piyasalarında bekle gör politikası hakim durumda.

ABD ve Çin arasındaki ticarette vergi krizine son olarak Huawei geriliminin de eklenmesi piyasalardaki iyimserliği sonlandırdı. Açıklanan dev şirket bilançolarının beklentileri karşılamamasının etkisiyle Dow Jones endeksi yüzde 0,84, S&P 500 endeksi yüzde 0,78 ve Nasdaq yüzde 1,11 değer kaybetti. Brexit belirsizliği ve azalan küresel risk iştahı ile Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,63, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,91 ve Fransa'da CAC 40 yüzde 0,76 değer kaybetti. Bu negatif görüntü içinde Türkiye, yatırımcıyı sevindiren ender piyasalardan oldu.

YABANCILARIN İSTİKRAR ALGISI ALIM GETİRDİ

FIRSATLAR DÖNEMİ

Döviz kurlarındaki oynaklığın en aza indiği piyasalarda, borsa endeksi ise uzun süre sonra 103 bin seviyesinin üzerini gördü. Ekonomistler, bu dönemin ekonomi yönetimi tarafından iyi yönetilmesi ile risklerin yönetilebilir seviyede kalacağını, fırsatların da değerlendirilebileceğini dile getiriyor.

DÖVİZ KURUNDA DENGELENME SÜRÜYOR

Eylül ayı itibariyle zirveyi görerek akıl almaz seviyelere yükselen dolar ve avroda da dengelenmeyle birlikte düşüş gözlendi. Ortalama yüzde 20 düşüş yaşanan döviz kurlarındaki oynaklıkta son bulunca piyasalara olan güven gözle görülür derecede arttı. Dolar 5,30 seviyelerinde dengelenirken, avro ise 6,10 civarında stabil seyrini sürdürdü. Son 3 ayda yatırımcısında yüzde 3,83 oranında kazanç sağlayan altın ise yine son bir ay içerisinde yüzde 3,06 arttı. Tüm verilerde ortaya çıkan pozitif seyrin sürmesi beklenirken ekonomi kesimi dengelenme sürecinin 2019 yılının ikinci çeyreğinde daha güçlü şekilde hissedileceği konusunda hemfikir oldu.

TÜRKİYE KALKINMAYA CİDDİ KATKILAR SAĞLADI

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Mirjana Spoljaric Egger, Türkiye’nin küresel, bölgesel ve yerel düzeyde kalkınma hedeflerine ciddi katkılar sağladığını belirtti. Türkiye ile 2019 ve sonrası için ortaklıklarını sürdürmek istediklerini aktaran Egger, “Umarım 2019 ve sonrasında Türkiye’nin cömert katkılarıyla ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşma yolundaki ortaklığımızı daha da genişletebiliriz” dedi.

EKONOMİ
Moody's: Küresel kredi koşulları 2019'da zayıflayacak