Büyükler yabancı ilgisini kaçırmasın

Türk hisse senedi ve menkul kıymetlerine yurt dışından gelen talebin yoğun bir şekilde sürdüğüne dikkat çeken Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Büyük firmalar arz için bu fırsatı kaçırmamalı" dedi.

Yeni Şafak Mesude Demirhan
​Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi dün İstanbul’da başladı. “Geleceğimiz İçin Büyüme” temasıyla yapılan zirvede; sermaye piyasasının gündemindeki güncel konular, kamu ve özel sektör temsilcileriyle akademisyenler ve yatırımcıların katılımıyla tartışıldı.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ ARZ LAZIM

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, uluslararası ve yerli talebi karşılamak için en az ayda veya iki ayda bir büyük ölçekli yeni arzlara ihtiyaçları olduğunu anlattı. Bu yılın başından itibaren Türk hisse senetlerine ve menkul kıymetlerine özellikle yurt dışı tarafından çok yüksek montanlı talep olduğunu dile getiren Karadağ, bu talebin yeni ürünler gelmediği için karşılanamadığından yakındı.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/11/15/12/19/resized_78e4e-91e28d5ffoto2.jpg

FİNANSMAN ŞART

Bankacılığın orta ve uzun yatırımları finanse etmekte zorlandığını, temel kaynak olan mevduatla 10-20 yıllık yatırımların finansmanında zorluk yaşanabileceğini aktaran Karadağ, “Biz ne yapacağız, kendi ürünlerimizle bankacılarla birlikte ekonominin finansmanı için menkul kıymetleştirme ve sermaye piyasalarını kullanacağız” diye konuştu. Karadağ, hiçbir sıkıntısı olmayan ve ölçeği yakalamış firmaların finansmana erişimi varsa ve kurumsallaşma anlamında problem yaşamıyorsa halka arza gelmekte isteksiz olduğunu bildirdi. Karadağ, "Yabancı kredi fonlaması almış, özellikle ekonomik dalgalanmanın hem kurlarda hem diğer alanlarda yoğun olduğu dönemlerde kur riski ve finansman giderleri nedeniyle sıkıntı yaşayan firmaları hedeflememiz gerektiğini gördük.”

Pasif yönetiminde sıkıntı yaşayan, ölçeği yakalamış, ülke yatırımına değer katan kurumları Borsa İstanbul’a kazandırmak için büyük fırsat yakaladıklarını vurguladı. Bu anlamda tüm aracı kurumlara birlikte çalışma çağrısında bulunan şöyle devam etti: “İnşallah yakın dönemde hedeflerimiz doğrultusunda 1 milyar lira veya dolar üstü piyasa değerli firmaları borsamızda göreceğiz.

500 milyarlık ihraç izni

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ise SPK tarafından 2016’da şirketlere yaklaşık 350 milyar liralık ihraç izni verildiğini, bu yıl sonu itibarıyla bu tutarın yüzde 50 artışla 500 milyar lirayı geçeceğini bildirdi. Tahvil, bono, hisse senedi ve diğer araçlar yoluyla sermaye piyasalarına küresel sermaye girişinin artarak devam ettiğini bildiren Ertaş, “Bu girişlerin bir göstergesi olarak BIST endeksi, yılbaşından beri yüzde 35’in üzerinde bir artışla dünyanın en çok kazandıran borsaları arasında yerini aldı” dedi.