Çayı üretici toplayınca kalite arttı

Salgın sürecinde yaş çayı yabancı işçi yerine üreticinin kendisinin toplamasıyla ürün kalitesi artış gösterdi. ÇAYSİAD Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, “Şu anda raflardaki kuru çaylar çok kaliteli. Çay bahçesi sahipleri en iyi ürünü, en doğru zamanda toplayarak çayın kalitesine katkıda bulundu” dedi.

Haber Merkezi
Arşiv

İki yılı aşkın süredir yaşamın her alanını olumsuz etkileyen koronavirüs salgınında Karadeniz Bölgesi’nde ay toplamaya yabancı işçi gelmemesi sonucu ürünleri çay bahçesi sahipleri kendileri hasat etti. Çay toplama konusunda yabancı işçilere göre daha tecrübeli ve daha bilgili olan üreticilerin hasadı kendilerinin yapması ise son 2 yılda çayın kalitesini olumlu etkiledi.

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, durumla ilgili olarak “Müstahsil son 3 yılda çok kaliteli mamul üretti. Şu anda raflardaki kuru çaylar çok kaliteli. Çünkü, son 3 yıldır mal toplamasını bilmeyen yabancılar bölgeye çok az geldi. Dolayısıyla bahçe sahibi kendi çayını topladı ve en iyi ürünü fabrikalar ile buluşturdu” diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/05/22/11/09/resized_e1510-acc06ca322mustafayc4b1lmazkar.jpg

ASIRLIK TECRÜBE TÜKETİCİYE YARADI

YILDA 1,2 MİLYON TON ÇAY ÜRETİLİYOR

Türkiye’de yıllık ortalama 1 milyon 250 bin ton yaş çay üretimi yapılıyor. Son olarak yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatın yüzde 73’ün üzerinde artışla 6 lira 70 kuruşa çıkarken, kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatı ise yüzde 130’un üzerinde artışla 30 kuruşa yükselmişti. Böylece yaş çay alım fiyatı 7 lira olarak belirlenmişti. Ayrıca geçtiğimiz yıl günlük 20 bin ton olan işleme kapasitesi de bu yıl artırıldı.

YENİ TABAN FİYAT ÜRETİMİ TETİKLER