Çevresel tehlikeye katma değerli çözüm

Marmara Denizi başta olmak üzere Türkiye'nin kıyı ekosistemlerini tehdit eden müsilaj sorununa karşı yerli ve yenilikçi bir çözüm geliştirildi. TENMAK tarafından devreye alınan patentli yöntem, doğaya zarar veren müsilajı katma değeri yüksek bir sıvı gübreye dönüştürüyor.

Merve Safa Akıntürk
Arşiv.

Marmara Denizi başta olmak üzere Ege ve Karadeniz kıyılarında da görülen müsilaj, sadece deniz ekosistemini değil, balıkçılık ve turizm gibi sektörleri de tehdit ediyor. 2021 yılında Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj felaketi sonrası, konu çevre politikalarının ve bilimsel araştırmaların gündemlerinden biri oldu. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından geliştirilen "Radyasyonla Deniz Müsilajından Sıvı Gübre Üretim Yöntemi" sorunun bertaraf edilmesinde sadece çevresel değil, ekonomik bir fırsat da sunuyor.

ÜÇ AŞAMALI ÜRETİM SÜRECİ

Yeni yöntem kapsamında müsilaj, deniz ortamından toplanarak önce fiziksel olarak parçalanıyor. Ardından radyasyon teknolojisiyle işlem görerek moleküler yapısı değiştiriliyor. Bu sayede, karmaşık organik bileşikler daha küçük moleküllere ayrıştırılıyor ve bitkilerin kolayca emebileceği forma getiriliyor. Üretilen sıvı gübre, hem tarımsal üretim alanlarında hem de sera, bahçe ve peyzaj uygulamalarında kullanılabilecek ürün halini alıyor.

ÇİFT YÖNLÜ KULLANIM

Geliştirilen yöntem sayesinde, ürün iki farklı şekilde değerlendirilebiliyor. İlki, deniz ortamına tekrar bırakılarak deniz canlıları için faydalı besin maddesi olarak doğaya geri kazandırılması. İkincisi ise sıvı gübre olarak tarımda kullanımı. Bu yönüyle çevre dostu ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayan bir model sunuluyor.

ÖZEL SEKTÖRE ENTEGRE EDİLECEK