Çiftçi tarlada riski dağıttı

Kovid-19 etkisinde ikinci sezonu geçiren çiftçi kendini sağlama aldı. Salgın dolayısıyla spekülatif ürünlere yönelmeyen ve farklı ürünlere yönelerek riski dağıtan üreticiler, arazilerine buğday, arpa, dane mısır, yağlık ayçiçeği ve şeker pancarı ekti. Hayvancılık yapan işletmelerin de yüzde 65’i faaliyetini değiştirmedi.

Yasemin Asan
Fotoğraf: Arşiv

Koronavirüs salgını tüm dünyada dengeleri değiştirdi. Bu süreçte ülkelerin ihracat yasaklarına giderek önce kendi iç piyasalarını doyurmaya yönelmesi gıdada kendine yeterliliğin önemini ortaya koydu.

SPEKÜLATİFE YÖNELMEDİ

Bu kapsamda Konya’da Akşehir, Beyşehir, Cihanbeyli, Çumra, Ereğli, Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerinde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı tarım işletmelerle yüz yüze görüşüldü. Bu süreçte karşılaşılan sorunların belirlenmesiyle önümüzdeki sezon tarımsal üretim ve gıda güvenliğini tehdit edebilecek durumların ortaya konması hedeflendi. Salgından dolayı çiftçilerin, üretmiş oldukları bitkisel ürünlerde herhangi bir değişiklik yapmadığı belirlendi. Bölge tarım işletmelerinde buğday, arpa, dane mısır, yağlık ayçiçeği ve şeker pancarı ekildi. Bölge çiftçisi, Kovid-19 salgınından dolayı spekülatif ürünlere yönelmediği, riski dağıtarak arazilerine farklı ürünler ekmeye devam etti.

BİTKİSEL DAHA CAZİP OLDU

Pazar sıkıntısı yaşanıyor

Ürün satışında problem yaşayan tarım işletmeleri, yerleşim yerlerine yakın olan tarımsal ürün satın alan tüccarların ticari faaliyetlerine son verdiğini belirtti. Bu kapsamda işletmeler, diğer ürün satış yerlerinin uzak olmasının nakliye masrafı artıracak olmasından dolayı satış problemi yaşadıklarını bildirdi.

BORÇ ERTELEME ÖNLEMİ