Çocuğu oturmazsa 3 yıl kiraya veremez: ‘Oğlum gelecek’ bahanesine kanmayın

Kiralık evlere yoğun talebi fırsata çevirmeye çalışan ev sahipleri, emlakçılarla iş birliği içinde kiracıyı zora sokuyor. Uzmanlar ‘Çocuğum oturacak’ bahanesiyle kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Ev sahibi ‘Oğlum oturacak’ demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şart.

Hamide Hangül
Fotoğraf: Arşiv

Üniversitelerin açılması, kentsel dönüşüm ve tayinler kiralık ev ihtiyacını artırınca, fiyatlar da uçtu. İstanbul’un bazı bölgelerinde 2 bin liraya tutulan daireler 4 bin liraya, 5 bin liralıklar 8-9 bin liraya, 3 bin liralıklar da 6-7 bin liraya tırmandı. Yoğun talebi fırsata çeviren bazı ev sahipleri “Çocuğum oturacak” bahanesiyle mevcut kiracısını çıkartarak evi başka birine yüksek zamla kiralamaya başlaması yeni davalara kapı açtı. Her hafta bu tür davaların geldiğini söyleyen uzmanlar, “Ev sahibi yüksek fiyattan kiralamak ya da aidat için çıkaramaz” uyarısı yaptı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/22/02/24/resized_42220-c211f687songultoprakozsan.jpg

DAVALAR ÇOK ARTTI

KIZIM GELECEK DİYEN 3 YIL KİRALAYAMAZ

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı ve AGK& AĞKOÇ Hukuk Bürosu Kurucusu Avukat Ali Güvenç Kiraz, Türk Borçlar Kanunu’nun, kira hukukunda açık hükümler içerdiğinin altını çizdi. Kiracı tahliyesinin ancak haklı sebebe dayanabileceğine işaret eden Kiraz, bu nedenleri şöyle açıkladı: “Kiracının borcunu ödememesi, haklı ihtarla cezalandırılması. Kira sözleşmesine aykırılık. Mesela, kuaför olarak kiralanın bir yerin restorana çevrilmesi. Kişinin taşınmazı satması ve satın alanın ihtarname çekerek, ‘burada ben oturacağım’ demesi. Bunun için de kiracıya 6 ay süre verilmek zorunda. İhtiyaç sebebi. Yani ‘Oğlum, kızım ya da kendim oturacağım’ demesi. Bu türden tahliyede ise 3 yıl kiraya veremezsiniz. Bu maddelerden herhangi oluşmamışsa kira sözleşmesinin süresi dolsa da kiracı tahliye edilemez.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/22/02/25/resized_b07eb-69509576aliguvenckiraz.jpg

EV SAHİBİ TAZMİNAT ÖDER

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/22/02/26/resized_0f328-b383e341nazmidurbakayim.jpg

AZALAN ARZ BAHANE

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, konut fiyatlarının, artan hammadde karşısında kontrolden çıktığını, bundan ilk zararı konut alıcılarının gördüğünü söyledi. İnşaat maliyetlerinin son bir yılda yüzde 100’ü aştığına işaret eden Durbakayım, “Kiralama yöntemiyle barınma ihtiyacını karşılama zorunluluğu, arz talep dengesini, talep lehine çevirdi. Gizli enflasyon gerekçesiyle konut sahipleri ve fırsatçı aracıların spekülatif artış yapması, konut kiralarının bir anda fırlamasına yol açtı” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/22/02/27/resized_d0958-a14164d8hakanaydogan.jpg

KİRA ÖDENEMEYİNCE DAVALAR ARTACAK

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/22/02/27/resized_7e94b-9a219287hakanerilkun.jpg

KARABORSA KIYMETİNDE

Hakan Erilkun Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Hakan Erilkun, konut sıkıntısı nedeniyle emlakçıların "Kiracınız çıkacak mı?" diye ev sahiplerine sormaya başladığını söyledi. Erilkun, şöyle devam etti: