Düğünler gram altınla döndü

Düğün sezonunun açılmasıyla takı telaşı da başladı. Altın fiyatlarının yüksek olması vatandaşları gram ve yarım gram altına yönlendiriyor. Çeyrek altının fiyatı her bütçeye uygun olmadığından vatandaşın hediye olarak gram altını tercih ettiğini belirten kuyumcular, yatırım amaçlı olarak ise çeyrek altının öne çıktığını söylüyor.

Mesude Demirhan
Fotoğraf: Arşiv

Pandemi nedeniyle ertelenen düğün ve nişan merasimleri, normalleşmeyle birlikte yoğun bir şekilde yapılmaya başladı. Düğün sahiplerinin telaşı bir yana bir de davetlilerin takı konusu bütçeleri hayli zorlamaya başladı. Altın fiyatlarında meydana gelen artışlar, düğünlerde takı takmak isteyen vatandaşların gram altının yanı sıra, yarım gram altına rağbeti artırdı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/06/05/38/resized_1f246-08b3d842gramz1.jpg

GRAM ALTINA İLGİ ARTTI

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/06/05/39/resized_abe37-d28ffc6cmustafaatayik.jpg

YATIRIM İÇİN ÇEYREK

Atayık, çeyrek altının bugünkü fiyatının vatandaşın bütçesine uygun olmadığından Darphane ve rafineri firmalarının bastığı 22 ayar 1 gram ağırlığında gram altın tercih edilebildiğini anlattı. Daha uygun fiyatlı altın talep edenler için ise tüm kuyumcularda 0,50 gram ağırlığında 22 ayar gram altın alma seçeneklerinin de mevcut olduğunu dile getiren Atayık, dedi.

TAKSİT SAYISININ DÜŞMESİ SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

YARIM GRAM RAĞBET GÖRÜYOR

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu ise işlerin artık yavaş yavaş açılmaya başladığını belirterek, işçiliği olan ürünlerden para kazandıklarını dile getirdi. Kredi kartı taksit oranlarının 6’dan 3’e düşürülmesinin hem sektörü hem de vatandaşı olumsuz etkilediğini vurgulayan Çavuşculu, “İnsanlar 3 bilezik alacaksa artık 2 bilezik alacak. Alınan bu karar hem bizi hem de tüketiciyi olumsuz etkileyecek ve rahat rahat alışveriş yapamayacak. Düğünler için çeyrek alamayan vatandaşlar 250 lira para takmaktansa yarım gram almayı tercih ediyor. Yarım gramın daha düşüğü var. Ama çok rağbet görmüyor. Genelde yarım gram altın daha çok talep görüyor” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/06/05/40/resized_f272b-4c0312a5hasancavusculu.jpg

İşçiliği olan ürünlerde %30 zarar var

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/06/05/41/resized_8e56e-36b10cadfikretcakmakci.jpg

Düğünlere eskisi kadar kolay gidilmiyor

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı da, “Altın fiyatlarındaki yükseliş vatandaşı alternatif altınlara yöneltti. Bunun başında da gram altın geliyor. Alım gücü olmayan vatandaşlar tercih ediyor. Bizim diğer dezavantajımız da deprem. Vatandaş hem kolay kolay düğüne gitmiyor. Düğüne giden de çeyrek altın yerine gram altın veya para takıyor. Talep az olduğu için sektörümüzde daralma oldu” dedi.