Erken teşhisle kesintisiz üretim

Sanayinin öncü illerinden biri olan Kocaeli’de hayata geçirilen ‘Covid-19 Tanı Merkezi’yle virüs erken tespit edilerek, iş yerlerinde bulaş riski azaltılıyor. İşçilerden örnekler alınmasıyla semptomsuz vakaların tespit edildiğini aktaran KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, PCR ve bağışıklığı ölçen antikor testlerinin yapılmasının üretimi sağlıklı bir şekilde devam ettirdiğini belirtiyor. Böylece hastalığın olumsuz etkilerini kontrollü bir şekilde yönetebildiklerini anlatan Zeytinoğlu, firmaların üretimlerine kesintisiz devam ettiğine işaret ediyor.

Arzu Kurum
Hayata geçirilen ‘Covid-19 Tanı Merkezi’ ile hastalığın çok erken tespit edildiğini anlatan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bu şekilde bulaş riskinin azaldığını kaydediyor.

Türkiye’nin sanayi sektörü, koronavirüse rağmen ekim ayında 13,3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Sanayi sektörü yılın 10 ayında 102,2 milyar dolarlık dış satıma imza atarken, bu rakama alt sektörlerden en çok otomotiv endüstrisi katkı verdi. Sanayinin öncü şehirlerinden biri olarak gösterilen Kocaeli’de ise salgına karşı alınan tedbirler kapsamında üretim ve ihracat tüm hızıyla sürüyor. Hayata geçirilen ‘Covid-19 Tanı Merkezi’ ile hastalığın çok erken tespit edildiğini anlatan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bu şekilde bulaş riskinin azaldığını kaydediyor. Böylece firmaların üretimlerine kesintisiz devam edebildiğini aktaran Zeytinoğlu ile pandemi sürecini konuştuk.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/11/11/03/48/resized_8b547-25b7bac8ayhan_zeytinoglu.jpg

COVİD-19 TANI MERKEZİ KURDUK

Bu süreçte Kocaeli Sanayi Odası olarak sanayicilerimizin üretim kayıplarını azaltmak ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarını sürdürmelerine katkı vermek amacıyla önemli bir hizmete öncülük ettik. Odamızın girişimleri ile Sağlık Bakanlığımızın desteği, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliği ile COVID-19 Tanı Merkezini kurduk. Gebze’de hayata geçirdiğimiz Covid-19 Tanı Merkezi’nin Kocaeli sanayicisine ve halkına çok faydası olduğunu düşünüyorum.

ERKEN SAFHADA TESPİT İLE SAĞLIKLI ÜRETİM

GEÇMİŞ YILLARIN POTANSİYELİ YAKALANDI

Üretimin yavaşladığı, talebin daraldığı ve ticaretin duraksadığı bir dönem yaşandı. Ağustosun ikinci yarısı ve eylül ayı itibariyle hem üretim hem kapasite kullanım oranlarında geçmiş yılların potansiyelini yakalayabildik. Eylül ayında Kocaeli ihracatı geçen yılın da üzerinde gerçekleşerek, yüzde 8 artış gösterdi.

İHRACATTA HEDEF 18 MİLYAR DOLAR

5,7 MİLYAR LİRA YATIRIMLA 5 BİN 657 KİŞİYE İSTİHDAM

Kocaeli’deki yatırımlara bakarsak, 2019 yılında, 32’si yabancı sermayeli olmak üzere toplam 208 yatırım gerçekleşti. Bu rakam Türkiye genelinin yüzde 3,7’sini karşılıyor. Kocaeli’de gerçekleşen bu yatırımlar 4 milyar 654 milyon TL sermayeli olurken 4 bin 899 istihdam yarattı. 2020 yılı ocak-temmuz döneminde ise, 24’ü yabancı sermayeli olmak üzere toplam 193 yatırım gerçekleşti. Sermayeleri 5 milyar 781 milyon TL olurken, 5 bin 657 istihdam yarattı. Yatırımların artması, ekonomide sanayinin payının artması, ihracatın, üretimin artması, ekonominin istihdam yaratma kapasitesinin artması anlamlarına geleceğinden bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz.