Hac ve umrede ‘tercih’ ucuzladı

Milyonlarca müslümanın dört gözle beklediği hac sezonuna sayılı günler kaldı. Dövizdeki hareketliliğe rağmen hac ve umre seyahatlerine gitme arzusunun azalmadığını belirten Uluslararası Helal Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci, bunun yerine vatandaşların lüksü bırakıp; daha düşük kategorileri tercih ettiğini belirtti. Geçen ekim ayından bugüne kadar 400 bin kişinin umreye gittiğini aktaran Çizmeci, Kudüs'e ilginin de katlandığını ifade etti.

Yeni Şafak Arzu Kurum
Dövizdeki hareketliliğe rağmen hac ve umre seyahatlerine gitme arzusu azalmadı.

İnanç turizmine her yıl ilgi giderek artıyor. Milyonlarca müslüman İslamın 5 şartından biri olan hac vazifesini yerine getirmek için Mekke ve Medine'nin yolunu tutuyor. Hacı adaylarının dört gözle beklediği sezona sayılı günler kaldı. Konuyla ilgili Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan Uluslararası Helal Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci; sektörlerinin küresel kriz ve kurdaki hareketlilikten çok etkilenmediğini söyledi. Müslümanların hac ve umre seyahatinden vazgeçmediğini ifade eden Çizmeci, adayların bunun yerine lüksü bırakarak; daha düşük kategorilere yöneldiğine işaret etti.

400 BİN KİŞİ GİTTİ

Aynı zamanda Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi de olan Çizmeci, dövizde yaşanan hareketlilikten etkilenmeyen bir kesimin olduğuna vurgu yaparak; bu sene umre sayısına bakıldığında 2 bin rakamına ulaştıklarını anlattı. Türkiye’den bu sezon umreye yaklaşık 400 bin kişi gittiğinin bilgisini paylaşan Çizmeci, “Son yıllarda umre çok popüler. Bir kez giden tekrar gitmek istiyor. Yılı 2 bin umreci ile kapatmayı hedefliyoruz. Hacı olarak da, 150 ila 200 arasında hacıyla bitireceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu. Cirolarının bu yıl yine 45-50 milyon lira bandında seyredeceğini öngördüklerini belirten Çizmeci, şunları kaydetti: "Kurumsal firmalarda çok fazla düşüş yok. Yurt dışı turlarında ise nispeten bir artış var. Amacımız hac ve umre turizmini daha ileriye taşımak. Hiçbir müşteri şikâyeti almadan bu hizmeti verebilmek.”

KUDÜS’E TALEP ARTTI

Hac ve umre turizm ile ilgili olarak iptallerin yaşanmadığını aktaran Çizmeci, “Şu sıralar inanç turizminde umrenin yanı sıra biraz daha ucuz olan Kudüs turuna da ciddi talep var” değerlendirmesinde bulundu. Geçen yıl hac ve umrede sezonu 2 bin 500 kişiyle kapattıklarını söyleyen Çizmeci, “Eskilere bakarsanız bu rakam az gözükebilir. Önceki yıllarda 5 bin kişi götürüyorduk” ifadelerini kullandı.

SEYAHATLER ONLİNE OLDU

Umre ve hacda yaşanan düşüşü yurt dışı turları ve kurumsal firmaların organizasyonlarıyla kapattıklarını belirten Çizmeci, “Biz bu düşüşü 4 sene önce fark ettik. Çünkü insanlarda şöyle bir algı oluşmaya başladı: Seyahat dediğiniz şey artık online sistemlere döndü. S. Arabistan biraz daha kapalı bir sistemdeydi. Arabistan artık eskisi gibi kapalı değil. Ticari vizesi olan bir insan artık Türk Hava Yolları’ndan milleriyle biletini alıp online sitelerden otelini ayarlayabiliyor. İnsanlar daha önceden bir iki kere umreye gitmişse, gidilecek destinasyonları ve gezilecek yerleri bilmiş oluyor. Öyle olduğu için ailecek değil ama bireysel olarak umreye tekrar gidişlerde acente değil de kendi üzerinden yapmayı deneyenler oluyor” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/06/20/01/29/resized_d5d91-f4e7572btalhacizmeci.jpg

Arabistan sabit kura uymuyor

Hac ve umre için kur sabitlemeye sıcak bakmadıklarını dile getiren Çizmeci; şöyle konuştu: “Bir iki yıl evvel yine benzer bir durum yaşanmıştı. Kur sabitleme kullanıcının yararına olmayan bir şey. Çünkü bizim Arabistan’da yapıtığımız ödemelerin hepsi Riyal cinsinden. Oda 3.73-3.74 çıpasında. Yani doların artıyor olması Riyal’in artması anlamına geliyor. Biz misafirin kayıt olduğu gün ödemeleri Merkez bankası kurundan lira olarak alıyoruz. Arzu eden döviz olarak da ödeyebiliyor.”

EKONOMİ
Yerli enerjiyle güçlü büyüme

EKONOMİ
Çiftçi faizle ezilmeyecek