IMF’yle algı operasyonu

'Türkiye IMF’den borç isteyecek' yalanları yeniden dolaşıma sokuldu. Bloomberg News “borç konusu” gündeymiş gibi IMF’den açıklama istedi. IMF’den “Türkiye hükümetinden mali yardım isteme niyetinde olduklarına dair bir işaret almadık” şeklinde kısa bir açıklama geldi. Bu cevap dün bir ajansta “IMF: Türkiye’den yardım talebi yok” başlığıyla yeniden servis edildi. 24 Haziran öncesi Alman DW, “IMF, Türkiye’nin kapıyı çalma ihtimaline karşı hazırlık yapıyor” diye yazmıştı.

Yeni Şafak İbrahim Acar
Türkiye’ye dönük bir algı operasyonuna dönüştürme gayreti artıyor.

Ticaret savaşları ve İran’a ambargo gelişmeleriyle yaşanan gerginlik, Türkiye’ye dönük bir algı operasyonuna dönüştürme gayreti artıyor. Yurt dışından servis edilen “Türkiye IMF’den borç isteyecek” haberleri iki aydır belli aralıklarla gündeme getiriliyor. Türkiye’de belli medya grupları üzerinden yaymaya çalışılan bu haberi, IMF iki kez yalanlamasına rağmen, gündemde tutulması dikkat çekiyor. Birçok medya grubunun bu iddiaların peşine takılarak konuyu gündemde tutarak “algı operasyonu”na çanak tutuyor.

DIŞARIDAN SERVİS EDİLDİ

Önceki gece yarısı (saat 22.59’da) bloomberght’de “Türkiye'den bir yardım talebi yok” başlıklı bir haber yer aldı. Bloomberg News'e dayandırılan haberde, “Türkiye'nin IMF'ye fon başvurusuna dair işaret yok” bilgisine yer verildi. Mail yoluyla Bloomberg News'in sorularına yanıt verdiği belirtilen haberde, IMF'nin şu iki cümlelik açıklaması yer aldı: “Türkiye hükümetinden mali yardım isteme niyetinde olduklarına dair bir işaret almadık. Türkiye ile ilgili görüşlerimizi 4. bent raporu ile belirtmiştik.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/08/09/12/53/resized_7bda5-79b0a788bloomberghtilkhaber.jpg

İÇERİDE ALGI OPERASYONUNA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Aynı haber dün bir haber ajansı tarafından saat 11.18’de yeniden servis edildi. İnternet medyasının büyük ilgi duyduğu konu birçok mecrada tekrar haber olunca, “Türkiye’nin IMF’ye muhtaç hale geldiği” yönündeki algı operasyonu dalga dalga yayıldı. Haberturk, Businessht, Hürriyet (bigbara), Milliyet (uzmanpara) Sabah ve İnternethaber ile diğer birçok mecdada aynı konunun; “flaş” ve “son dakika açıklaması” olarak verilmesi dikkat çekti.

SEÇİMDEN ÖNCE DE AYNI YÖNTEME BAŞVURDULAR

24 Haziran seçimlerinden önce da benzer bir iddia Alman yayın ajansı Deutsche Welle tarafından ortaya atıldı. Deutsche Welle, isim vermediği kaynaklara dayandırdığı haberde, "IMF, Türkiye’nin kapısını çalma ihtimaline karşı hazırlık yapıyor. IMF’de bir acil durum grubu oluşturulduğu belirtiliyor" iddiasını ortaya attı. Seçmen üzerinde olumsuz algı yaratmak için yapıldığı anlaşılan bu iddia; Türkiye’de birçok yayın organları üzerinden geniş geniş kullanıldı. Ancak IMF, 23 Haziran günü, yani seçimlerden bir gün önce, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'ye finansal destek sağlaması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. “Açıklamada, “Türkiye için hiçbir özel grup oluşturulmadı. Otoritelerle görüşmelerimiz genel çalışmalarımız çerçevesinde devam ediyor” denildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/08/09/12/53/resized_5a4b2-30c39a41hurriyetbigpara.jpg

IMF’Lİ GÜNLERE ÖZLEM Mİ?

Türkiye, IMF ile olan borç ve alacak verecek defterini Mayıs 2013’te kapattı. Hazine’nin 14 Mayıs 2013’te yaptığı 422 milyon dolar tutarındaki son ödeme ile Türkiye’nin IMF´ye borcu sıfırlandı. 2003-2013 tarihleri arasında IMF´ye toplam 23,5 milyar dolar ödeyerek borcunu bitiren Türkiye; beş yıldır IMF’ye borç veren ülke konumunda bulunuyor. IMF ile ilk Stand-by anlaşmasını 1 Ocak 1961 tarihinde yani 27 Mayıs darbesinden birkaç ay sonra imzalayan Türkiye, şimdiye kadar imzaladığı 19 Stand-By anlaşması ile yaklaşık 50 milyar dolar borç aldı ve 52 yılda gerçekleştirdiği stand-by anlaşmalarını genel olarak zamanında tamamladı.

İKİ HAFTA ÖNCE BENZER HABERLER SERVİS EDİLDİ

Temcit pilavı gibi ikide bir ısıtılan konunun iki hafta önce yine bir alman yayın organında gündeme getirilmesi dikkat çekti. Alman gazetesi Die Welt’in ekonomi editörü Holger Zschaepitz’ın açıklamaları, “Türkiye IMF’den yardım isteme noktasına geldi” başlığıyla medyada yer aldı. 25 Temmuz’da servis edilen haber, sosyal medyada ve internet haber sitelerinde geniş yer buldu. Türk bankaları ve şirketlerinin bir yılda 182 milyar dolar dış borç ödemesi gerektiğini, bunu tek başına sağlamasının mümkün olmadığını savunan Zschaepitz, Türkiye’nin IMF’den yardım isteme noktasına geldiğini kaydeden Zschaepitz, “Ama Sayın Erdoğan bunu asla yapmayacaktır çünkü o çok gururlu” iddiasında bulundu.

GÜNDEM
Bonzai illeti canından etti

GÜNDEM
Tarihi nikaha imza attılar

GÜNDEM
Babası zincirledi