Karşınızda tüfekli drone

Hedefe vardığında kendini imha eden kamikaze Kargu’dan sonra Türkiye, silahlı drone teknolojisinde dünyada bir ilke imza attı. ASİS’in geliştirdiği ‘otomatik tüfekli drone’ Songar, 2 bin 800 metre irtifadan sessizce yaklaşıp hedefini 800 metreden vuruyor. Songar yakında ‘tim’ haline gelecek.

Kıymet Sezer
Songar

IDEF-2019 Savunma Sanayii Fuarı’na sayılı günler kala, firmaların sergileyecekleri ürünler de ortaya çıkmaya başladı. Bunlar arasında en dikkat çeken ürün ise ‘otomatik tüfekli drone’ ASİSGUARD oldu. STM’de kamikaze ve keşif droneları Kargu, Alpagu ve Togan’ı üreten mühendislerin ürünü olan Songar, dün Ankara’da basına tanıtıldı. ASİSGUARD Genel Müdürü Ayhan Sunar, silahlı drone sistemlerinde en zor problemlerden birini aşarak, uzun süredir üzerinde çalışılan drone üzerine tüfek yerleştirmeyi ve sapmasız kullanmayı başardıklarını açıkladı. Songar’ın (Şahin) Tuz Gölü test alanında başarıyla denendiğini ifade eden Sunar, daha önce ABD’de İsrail menşeili bir firmanın bunu ürettiğini iddia ettiğini, ancak gerçekliğinin halen tartışmalı olduğunu belirterek, “Biz bunu ürettik. Buluş başvurusunda da bulunduk hem Türkiye hem de uluslararası düzeyde. Bu alanda ilk patent başvurusudur. Dünya üzerinde ilk defa bir silah sisteminin drone üzerinde stabilizasyonu sağlandı” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/27/01/38/resized_b6ff0-1eb3dcedsongar4.jpg

TERÖRİSTLER KAÇAMAYACAK

‘Songar’, aslında kamikaze drone Kargu’nun üzerine tüfek takılmış versiyonu. Drone teknolojilerinde otomatik tüfekli kullanım, tüfeğin geri tepme etkisi nedeniyle en zor çözülen sorun olarak görülüyor. Songar, üzerindeki otomatik tüfeği neredeyse en az sarsıntıyla hedefe tam isabet kullanma imkanı veriyor. Songar sayesinde uzak mesafeden yapılan terörist tacizleri ortadan kalkacak. Tacizin bulunduğu bölgeye gönderilecek Songar, teröristleri kaçmaya fırsat bırakmadan avlayacak. 2 bin 800 metre irtifası bulunan Songar, 10 kilometre yarıçapındaki bir alanda görev yapabiliyor ve yukarıdan gördüğü hedefleri 800 metreye kadar tam isabet ateş altına alıyor. Hedefe sessiz gidiyor ve fark edilmiyor.

İSTİHBARATÇI ‘SALGUR’

ASİSGUARD’ın bir diğer ürünü ise mini drone ‘Salgur’. Yüz ve ses tanıma teknolojisiyle donatılan 350 gram ağırlığındaki cihaza silah da yüklenebiliyor. Salgur, özellikle dinleme kabiliyetiyle istihbarat için çok yetenekli. Akıllı mini drone Salgur, kapalı alanda GPS’siz de hareket edebiliyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/27/01/38/resized_96d1f-ed38ed7csongar1.jpg