Gelecek Afrika’da

Afrika ilişkilerini, “kazan-kazan” politikasına göre yürüten Türkiye, kıta ülkeleriyle altyapıdan tarıma birçok alanda işbirliği anlaşmaları yapıyor. Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyaretlerinde yer alan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 1,3 milyar olan kıta nüfusunun 2050’de 4 milyara çıkacağını ifade ederek, “Afrika’nın bugününü değil geleceğini düşünüyoruz” dedi. DEİK Başkanı Nail Olpak da G. Afrika’ya bankacılık ve finans sistemi konusunda yatırım yapılabileceğini söyledi.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Başkan Erdoğan'ın BRICS Zirvesi için gittiği Güney Afrika ve ardından gerçekleştirdiği Zambiya temasları iş dünyasını da heyecanlandırdı.

Türkiye, son 10 yılda geliştirdiği ‘kazan-kazan’ politikası sayesinde Afrika ülkelerinin gözünde olumlu bir imaja sahip oldu. İş dünyası, bu itibarın girişimcilere farklı yatırım alanları getireceğini düşünüyor. Sırada finansal alanda da kıtaya açılım yapmak var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BRICS Zirvesi için gittiği Güney Afrika ve ardından gerçekleştirdiği Zambiya temasları iş dünyasını da heyecanlandırdı. Özellikle son 10 yılda Afrika ülkelerine 'Kazan Kazan' politikası ile yaklaşan Türkiye, altyapı yatırımlarından ihracata, tarımsal üretimden şirket işbirliklerine kadar yüzlerce alanda Kara Kıta ile yoğun bir işbirliği sürdürüyor.

SIRADAKİ HAMLE FİNANSAL ATILIM

Türk iş dünyası temsilcileri, Afrika ülkelerinde Türkiye’ye yönelik olumlu yaklaşımdan memnun ve pazarda daha fazla yer almayı hedefliyor.

Afrika turunda Erdoğan’a eşlik eden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, ziyaretleri değerlendirdi. Türkiye’nin sadece Afrika’nın yer altı zenginliklerini alıp gitme yaklaşımına sahip olmadığını ve bu yüzden kıtada çok fazla kabul gördüğünü belirten Olpak, “en önemli değerlerimizden biri bu” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/07/30/12/14/resized_ac09a-782af82431739014.jpg

GÜNEY AFRİKA İLE 2.5 MİLYAR DOLAR

Olpak, müteahhitlik dışında da çok farklı alanlarda iş yapmaya müsait bir ülke olan Güney Afrika'nın bankacılık ve finans sistemi bakımından bir iş adamının aradığı özelliklere sahip olduğunu söyledi. Olpak, Türkiye ve Güney Afrika arasında şu anda yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir ticaretin olduğunu belirtti.

KITA'NIN GELECEĞİ İÇİN

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan da Afrika’da Türkiye'ye karşı yaklaşımların çok güzel olduğuna dikkati çekerek, “Buralara geleceğiz, bölgeden daha fazla istifade etmek istiyoruz. Afrika’nın bugününü değil geleceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kıtadaki nüfus artışına işaret eden Kaan, 2050 senesinde şu anda 1,3 milyar olan nüfusun 4 milyarın üzerine çıkmasının beklendiğini ve bunun "müthiş bir potansiyel" olduğunu vurguladı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/07/30/12/15/resized_33953-ba85aae731739015.jpg

FAALİYETLER ARTACAK

Kaan, MÜSİAD’ın 2018 yılını “Afrika Yılı” ilan ettiğini hatırlatarak, “Dünya genelinde 74 ülkede faaliyet gösteriyoruz. MÜSİAD’da gıdadan inşaata, tekstilden otomotive her türlü altyapıya sahip üyeler mevcut. Şu anda 12 olan Afrika şube sayısını 21’e çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

Yakın süreçte ne kadar çok Afrika’yla ilgilenilirse, ne kadar iş temsilcisi gelirse o kadar fırsat yakalanabileceğini belirten Kaan, ülkelerden kaynaklanan finansman çözümlerinin de buralara taşınması gerektiğinin altını çizerek, Afrika’nın hedef pazarların başında geldiğini söyledi.

HAYAT
Muhtarlar farklı kültürleri tanıyor

EKONOMİ
G. Afrika’daki 17/25 Aralık başarısız oldu