Kira göçü: Merkeze uzak yerler revaçta

Fırsatçı ev sahibi ve emlakçıların fahiş zamları Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar gibi ilçelerde yaşayan bazı vatandaşları, kiraların daha düşük olduğu Sancaktepe, Beylikdüzü, Esenyurt gibi ilçelere taşınmaya zorluyor.

Rabia Şenol
Arşiv

Kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik artış sınırından önce İstanbul’da ciddi bir nüfus hareketliliği yaşandı. Fırsatçı bazı ev sahibi ve emlakçıların sebep olduğu yüzde 100’ü bulan artışların yaşandığı Beşiktaş, Maltepe, Üsküdar gibi ilçelerden kiraların daha düşük olduğu Arnavutköy, Sancaktepe, Beylikdüzü, Esenyurt gibi ilçelere doğru göç hareketliliği yaşandı. Kira artışlarını yüzde 25’le sınırlayan düzenlemenin yürürlüğe girmesinin bu hareketliliği düşüreceği belirtiliyor. Emlakçılar, “Bölgemizdeki k ira ücretlerini öğrenmek için her gün vatandaşlarımız bizi arıyor. Şehir içindeki kira artışları halkı daha makul yerleşim yerlerine göç etmeye sevk ediyor” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/06/13/02/12/resized_23e60-ddb98f9fgc3b6c3a71.jpg

KADIKÖY’DEN ÇEKMEKÖY’E

DAHA UCUZ SEMTLERE GÖÇ

Bağcılar’dan Beylikdüzü’ne taşınan A.Ş., şöyle konuştu:

“4 kişilik bir aileyiz ve Bağcılar'da oturuyorduk. Normal şartlarda Bağcılar İstanbul’un en uygun bölgelerinden biri fakat burada bile kiralar o kadar fazla arttı ki ev sahibi kiramızı 6 bin liraya yükselti. Biz de kiraların daha uygun olduğu Beylikdüzü’ne taşındık. Şu an burada 2 bin civarında kira ödüyoruz. Aldığım maaş anca burada oturmamıza yetiyor.”

ANILARIMI GERİDE BIRAKTIM

Merkeze uzak yerler revaçta

Çekmeköy’de bulunan bir emlakçı, şu bilgileri verdi: ”Çekmeköy’e çok fazla talep var. 2 ayda en fazla 2 evi kiraya verdik. Piyasada kiralık ev sıkıntısı yaşanıyor. Eskiden kiracı bulamazdık, şimdi de kiralık ev bulamaz olduk. Kiralık daire sorgulaması için her gün arıyorlar. Şu an Ümraniye’de 7-8 bin, Maltepe’de 9-10 bin arası evler kiralanıyor. Vatandaş da geçinemediği için zor durumda kalmaktansa şehirden daha uzak ilçelere taşınıyor. Bizim Çekmeköy’de ev kiraları 3-4 bin arası olduğu için buraları tercih ediyorlar.”

Ev kalmadı

İstanbul’un birçok semtinde kiralık ev bulmakta zorlanıldığını ifade eden emlakçılar, “Arnavutköy’de şu an kiralık ev bulmakta zorlanıyoruz. Başakşehir’deki kira bedelleri 8-9 bin arasında değişiklik gösteriyor. Arnavutköy’deki kiralar ise 3-4 bin arasında değişiyor. Arnavutköy Başakşehir’e yarım saat uzaklıkta ve tek vesaitle ulaşım sağlandığı için kiracılar Başakşehir’deki evlere o kadar fazla kira vermektense yarım saatlik yol çekip daha uygun olan Arnavutköy bölgesine taşınıyorlar. Bu şekilde talepte bulunan çok fazla kiracı var” diyor.

YÜZDE 25 SINIRI YÜRÜRLÜKTE

SABİT ORAN UYGULANACAK

1 yıl süreyle 12 aylık TÜFE ortalaması yerine sabit oran uygulanacak. TÜFE, yüzde 25’in altında gerçekleşirse düşük oran geçerli sayılacak. Yüzde 25’lik artışı geçecek şekilde yapılan sözleşmeler geçersiz olacak. Düzenlemeden mevcut konut kiracıları yararlanacak. Bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de yüzde 25 sınırı uygulanacak.

GÜNDEM
Bekir Bozdağ: Kira sınırlaması geçici bir düzenleme

EKONOMİ
Yasalar kiracıyı koruyor

GÜNDEM
Kiraya arabulucu geliyor

EKONOMİ
'Evlerinizi ucuza vermeyin' baskısı: Kapı kapı gezip broşür dağıtıyorlar

EKONOMİ
Kontratta tahliye taahhüdü oyunu