Kripto para sessizliği

Çiftlikbank sisteminde olduğu gibi büyük bir rant alanına dönüşen kripto para piyasası, binlerce kişiyi mağdur ettiği halde, ilgili kurumların sessizliği dikkat çekiyor. Konuyla ilgili düzenleme ve denetleme yetkisi olan kurumların ağzını bıçak açmıyor. SPK ve BDDK; büyük mağduriyetlere neden olan kripto paraların alım satım ve kullanımına ilişkin sorulan sorulara karşı sessiz kaldı.

Ekonomi Servisi
​SPK ve BDDK mağduriyetlere yol açan kripto paraların alım satım ve kullanımına ilişkin sorulara cevap vermekten kaçınıyor.

Küresel piyasası 2 trilyon dolara yaklaşan kripto paralarla ilgili Türkiye’de büyük bir başı boşluk var. Kara para aklama, yurt dışına para kaçırma, vergi kaçakçılığı ile yer altı dünyasının her türlü işlerini perdeleyen piyasa ile ilgili, Türkiye’de şu ana kadar herhangi bir düzenleme yapılmadı.

ÇİFTLİK BANK USULÜ VURGUN YAPILIYOR

EKONOMİ
15 ilde Bitcoin operasyonu

İLGİLİ KURUMLAR SUSKUN

Konuyla ilgili düzenleme ve denetleme yetkisi olan kurumların ağzını bıçak açmıyor. Büyük mağduriyetlere neden olan ve binlerce kişinin dolandırıldığı büyük bir vurgun piyasasına dönüşen kripto paraların alım satım ve kullanımına ilişkin sorulan sorular cevapsız kalıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Katılım Bankaları Birliği Bünyesinde faaliyet yürüten Merkezi Danışma Kurulu’na konuyla ilgili Yeni Şafak’ın yönelttiği sorular cevapsız kaldı.

ONLAR SUSSA DA UZMANLAR UYARIYOR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/01/03/11/resized_bd39d-b62b4625bddk1.jpg

EKONOMİ
Soğuk cüzdanla kara para aklama

AMAN BİZİ KARIŞTIRMAYIN

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise konunun öncelikli muhatabının Merkez Bankası olduğunu savundu: “Şu an sorularınıza resmi olarak cevap veremeyeceğiz. Eğer herhangi bir düzenleme olursa bunun düzenleme tarafı ile ilgileneceğiz. Merkez Bankası’nda böyle bir çalışma var. BDDK’da bu konuyla ilgili şu an bir çalışma yok. Muhatabı biz değiliz.”

SPK TOPU MALİYE BAKANLIĞI'NA ATTI

EKONOMİ
Verdiği mesaj ile kendini vurdu: Servetinden 15 milyar dolar silindi!

İKİ GÜN ARAYLA %23’LÜK OYNAKLIK

Son günlerde hızla yükselen fiyatıyla rekor üstüne rekor kıran kripto para birimi Bitcoin’in piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaştı. Tüm kripto para birimlerinin piyasa değeri ise bu yıl 2 katından fazla artarak 800 milyar dolardan yaklaşık 1,7 trilyon dolara yükseldi. Kripto para birimlerinde fiyatlardaki aşırı oynaklık dikkati çekiyor. Bitcoin, 21 Şubat’ta 58 bin 319 dolarla tarihi zirvesini görmesinin ardından, 23 Şubat’ta yaklaşık yüzde 23 gerileyerek 44 bin 889 dolara kadar düştü. İki gün arayla yaşanan bu sert dalgalanma bile kripto paraların güvensiz yatırım aracı olduğunu göstermeye yetiyor.

ABD VE AVRUPA YAKINDAN İZLİYOR

CEVAPSIZ KALAN SORULAR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/01/03/16/resized_a4b4f-09b9647ftkbblogo.psd

O DA SESSİZ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017’de kripto paralarla ilgili tavrı netleşmesine rağmen; Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Merkezi Danışma Kurulu'nun konuyla ilgili topa girmek istememesi dikkat çekti. Merkezi Danışma Kurulu, “sansasyonel bir alan” olarak nitelendirdiği konuyla ilgili şu sorularımıza cevap vermedi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/01/03/19/resized_8cc87-00ccc631dekupedolarlabitcoinsatinalma.jpg