Kur ile faizi artırıyorlar

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan spekülatörlerin faizleri yükseltmek için kuru yüksek tuttuklarını söyledi. Faiz artırmanın etkisinin de zayıfladığına işaret eden Kaan, “Faiz artırmak çözüm değil. Şu anda kurda 4,30’un üstü köpük. Onun için bunun daha fazla artması da zor” dedi.

Yeni Şafak
MÜSİAD Başkanı Kaan spekülatörlerin faizleri yükseltmek için kuru yüksek tuttuklarını söyledi.

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, spekülatörlerin faizleri yükseltmek için kuru yüksek tuttuklarını söyledi. Son dönemde faiz artırmanın etkisinin de zayıfladığına işaret eden Kaan, “Faiz artırmak çözüm değil. Şu anda kurda 4,30’un üstü köpük” diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, spekülasyondan beslenen çevrelerin faizleri yükseltmek için kuru yüksek tutma gayretinde olduklarını söyledi. Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk oldu. Kaan gündemdeki faiz, kur ve ekonominin gidişatına yönelik açıklamalarda bulundu.

KUR BASKISI ÇÖZÜM DEĞİL

Kaan, piyasadaki son dönem hareketliliğini, “Kurda 4.30’un üstü köpük” sözleriyle özetledi. Kaan, artık faizlerin artmaması gerektiği konusunda söylemleri olduğunu belirterek, "Merkez Bankasının son aldığı kararı olumlu buluyoruz. Faizin arttığı geçmiş dönemlerde en fazla bir ay etkisini gösteriyor sonra kur bir ay sonra tekrar yukarı gidiyor. Faiz artırmak, artık Türkiye'de kuru baskı altına alacak bir unsur değil" şeklinde konuştu. Bunun artık aşağıya düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Kaan, "Enflasyonu kontrol altına aldığımız zaman kuru da kontrol altına alacağız. Bizim üretimi artırarak enflasyonu kontrol altına aldığımız sürece kuru da dengeleyeceğimizi düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

ASIL UNSUR ENFLASYON

Faiz, kur ve enflasyonun hep konuşulduğunu, ancak bunların asıl unsurunun enflasyon olduğunu, enflasyon kontrol altına alınmadığı takdirde diğerlerinin de kontrol altına alınmayacağını vurguladı. Enflasyonla mücadelenin kendileri için birinci öncelik olduğunu dile getiren Kaan, gıda enflasyonu ile ilgili yapılması gerekenleri paylaştı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/07/31/01/53/resized_77330-fba9e17111_3_2_16070088_300720181121340000_14_4_20180730000000_aapicture2018073016070086json.jpg

ÜRETİME ÖNEM VERİLSİN

Kaan, yeni sistemden beklentilerine ilişkin, Türkiye’de endüstri bölgesi ve serbest bölgelerini çok önemsediklerini, imalat, üretim, yatırım ve ihracata çok önem verdiklerini bildirdi. Üretim kısmına daha çok önem verilmesi gerektiğini ve bu alanda planlama yapıldığını dile getiren Kaan, kendilerinin de bu konuya çalışıp destek vereceklerini aktardı. Kaan, MÜSİAD’ın yerel dinamikleri bildiğini, Anadolu’nun her yerindeki teşkilatları ile görüştüğünü kaydederek, bu görüşmeler sonrası nerelerde endüstri, nerelerde tarım-hayvancılık, nerelerde yüksek katma değerli üretim olacağına dair hazırladıkları raporu ilgililere ileteceklerini söyledi.

VERGİ SİSTEMİMİZİN SADELEŞMESİ GEREKLİ

Vergi sisteminin sadeleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kaan, mümkün olduğu kadar daha sade bir vergi sistemiyle hareket etmek istediklerini söylediklerini aktardı. Kaan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı toplantıda Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi’ne ilişkin paylaştıkları önerilerinden bahsetti. Borçlanma alternatiflerinin el alınması konusu olduğunu dile getiren Kaan, bunun bir koordinasyonla ele alınması ve alternatif enstrümanlar oluşturulması gerektiğini aktardı. Kaan, konuşulan bir diğer hususa değinerek, “Türkiye hiç olmadığı kadar cazip bir ülke. Şu anda elinde 40 milyar doları bulunan bir grup gelse Türkiye’deki şirketlerin 4’te birini satın alabilir. Kur pozisyonu itibariyle ki bunu Cumhurbaşkanımız da ifade etmişti, bir daha bulamazsınız tarzında. Bu da bizim önümüzdeki süreçle ilgili konuştuğumuz şeyler” ifadelerini kullandı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/07/31/01/53/resized_ecca1-504901fefaiz.jpg

BANKACILAR FAİZLE YATIRIMCIYI VAZGEÇİRİYOR

Bazı aktörlerin Türkiye’de devamlı kur ve faiz çıpasını uyguladığını aktaran MÜSİAD Başkanı, faizlerin mevcut seviyesinin yatırımların sürdürülebilmesi ve borçların döndürülebilmesi için sorun teşkil ettiğini dile getirdi. Kaan, şunları kaydetti: “Bir de son dönemde bankacılarımız öyle bir hale geldi ki yatırım yapmak isteyenleri daha cazip tekliflerle yatırımdan vazgeçiriyorlar. Bunu bizzat bir üyem de yaşadı. Yaklaşık 50 milyon liralık bir yatırım için, bir iş yeri satın almasında, bankacı kendisine ‘Gelin siz bu yatırımdan vazgeçin, biz size aylık 50 baz puandan daha fazla verelim’ diye teklifte bulunmuş ve vazgeçirmiş. Ter dökmeden bu işi yaparsanız bu ülke ithalatçı olur.”

GÜNDEM
Mülteciler Türkiye’ye uyum sağladı