Günümüzde petrol fiyatlarındaki dalgalanma, devam eden jeopolitik istikrarsızlıklar ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik alınmış olan kararlar enerji piyasası dinamiklerini önemli derecede etkiliyor. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, özellikle elektrikli otomobillerin petrol şirketlerinin gündemini en fazla meşgul eden konulardan biri olduğunu ifade ederek, şu anda dünyadaki 1 milyar arabanın 2 milyonu elektrikli olduğunu, fiyatların düşmesi ve hükümetlerin politikalarıyla birlikte elektrikli araba sayısında ciddi artış olacağını söyledi. 2040’ta 2 milyar arabadan 300 milyonu elektrikli olacağını söyleyen Birol, “Elektrikli arabalar çıktı, petrole gerek kalmayacak” düşüncesine katılmadıklarını vurguladı.
DÜŞÜŞ OLUR AMA BİTİŞ OLMAZ
Petrol kullanımında düşüş olacağını, ancak kamyonlarda, uçak ve petrokimya tesislerinde büyük oranda petrol kullanılacağını vurgulayan Birol, “O bakımdan petrolün ölüm ilanını şimdiden vermek yanlış ve yatırımcılar açısından da yanlış sonuçlar doğurabilir. 2040’ta 300 milyon elektrikli arabaya ulaşsak da bunun dünya karbondioksit emisyonlarını azaltma etkisi yüzde 1’den az” dedi. Küresel enerji piyasalarının bugününe ve gelecek 25 yıla ilişkin en son tahminleri, küresel iklim değişikliğine dair öngörüleri içeren ‘Dünya Enerji Görünümü 2017’ sonuçları dün açıklandı. Uluslararası
Enerji Ajansı İcra Direktörü Birol, Dünya Enerji Görünümü 2017 Raporu’nun Türkiye su- num toplantısında konuştu.
ÇİN DEĞİŞİRSE DÜNYA DEĞİŞİR
Fatih Birol, Çin’in ve Hindistan’ın enerji ve ekonomi politikasında ciddi değişimler yaşandığını ve bunun tüm piyasaları derinden etkileyeceğini de vurguladı. Çin’in temiz enerjiyle ilgili önemli adımlar attığını anımsatan Birol, şöyle devam etti:
“Çin değişirse dünya değişiyor. Onun için Çin’i anlamak lazım. Çin, petrolde önemli bir ülke olmaya devam ediyor ve doğalgazda Orta Asya’daki denklemleri karıştırdı. Asya’daki sıvılaştırılmış doğalgaz fiyatları Çin’in doğalgazı ciddi olarak kullanmaya başlamasıyla birlikte düştü. Şu anda fiyatlar 10 dolara dayandı. Hindistan gelecek 20 yılda kurulu güç kapasitesine bir Avrupa daha ekleyecek. Çin ise bir Amerika ekleyecek.”
Türkiye enerji talebi %5 artıyor
Söz konusu zirvede konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin avantajı olduğunu belirterek, “Türkiye, büyümenin hızıyla enerji talebini her yıl %5 artırıyor. Özel sektörün lokomotif olduğu enerjide, üretimden dağıtıma büyüme öngörüsü var. Elektrikte liberalleşmede önemli aşama kaydettik, doğalgazda da yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Yapılan çağrı gayet normal
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, işadamlarının en büyük görevinin istihdam olduğunu vurgulayarak, “Onun için yeni şirketler yaratıp yeni istihdamlar sağlıyoruz. Görevimiz bu olduğu için, bize yönelik böyle bir çağrıyı gayet normal buluyorum. Bu yıl ilave istihdamımız 250-300 kişi olacak” ifadelerini kullandı. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de, Türkiye’nin büyüdüğünü ve bu doğrultuda istihdamını artırdığını belirterek, “Cumhurbaşkanımızın istihdam çağrısının karşılık bulacağına inanıyorum.” dedi.
Büyüme, işçiye ihtiyaç doğurur
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da iş adamlarının istihdam yarattığını ve istihdam artışını her zaman desteklediğini belirterek, şunları kaydetti: “Bir büyüme var. Bu büyümeye göre zaten herkes işçi alıyor. Evet, bugün Türkiye’de işsizlik var ama iş beğenmeme de var. Cumhurbaşkanımız da söyledi; işçi bulunamıyor. Bunu da düşünmek lazım. Yoksa biz her zaman istihdam yapıyoruz, işçi alıyoruz. Hatta bazı fabrikalarımızda eksiyle bile çalışıyoruz. Bursa’da bazı makineleri kapatmak zorunda kalıyoruz. Bugün bazı bölgelerde işsizlik yok gibi.”
Mobil bankada lider Afrikalılar
Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, dünyada mobil bankacılık sisteminin en fazla Afrika’da kullandığını ifade ederek bunun kıta ekonomisinde büyük iyileşmeye yol açtığını söyledi. Lagarde, “2015 yılında Sahraaltı Afrika’daki yetişkin nüfusun yüzde 35’i mobil bankacılık sistemini kullanıyordu ve bu dünyadaki en yüksek oran.” dedi. Kenya’nın mobil bankacılık kullanımında lider olduğunu söyleyen Lagarde, Tanzanya, Fildişi Sahili, Somali ve Uganda gibi ülkelerde bu sistemde büyük atılım gerçekleştiğini dile getirdi.