Rekabet Kurumu 16 şirkete idari para cezası verdi

Rekabet Kurulunca firmalar arasındaki iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları nedeniyle yapılan soruşturmada sona gelindi. Yapılan soruşturma kapsamında 16 şirkete idari para cezası verildi.

Rekabet Kurumu

Rekabet Kurulundan yapılan açıklamaya göre, işgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yapılması suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Yapılan soruşturma sonucunda 16 şirkete idari para cezası verildi.

Rekabet Kurumu'nun iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları nedeniyle bazı teşebbüsler hakkında yürüttüğü soruşturmanın açıklaması şu şekilde:

Centilmenlik anlaşmaları nedir?

Dosya konusunu "çalışan ayartmama anlaşmaları" diğer bir tabirle "centilmenlik anlaşmaları" oluşturuyor.

İş gücü piyasalarında emek için rekabet halinde olan işveren konumundaki teşebbüslerin aralarındaki doğrudan veya dolaylı olarak yapılan bu anlaşmalar, çalışanların şirketler arasındaki geçişlerinin engellenmesine, çalışanların daha yüksek ücretler ve daha iyi koşullar sunan iş fırsatlarından mahrum kalmasına neden olabiliyor.

Böylece emek faktörünün teşebbüsler arasındaki hareketliliğinin azalmasıyla veya emeğin karşılığı olan ücretlerin suni şekilde gerçek değerini bulamamasıyla iş gücü piyasalarındaki rekabetçi yapı zarar görebiliyor.

Rekabet Kurumu da emek faktörünün teşebbüsler arasında sağlıklı şekilde geçişini sağlamayı hedefliyor.

EKONOMİ
Rekabet Kurulunda Arçelik Pazarlama AŞ'nin sözlü savunma toplantısı yapıldı

EKONOMİ
Rekabet Kurumu sözlü savunma aldı: Altı gübre firmasına idari para cezası talep edildi