SOM füzesi hedefe yerli motorla ulaşacak

SOM seyir füzesinde kullanılacak turbojet motorların geliştirilmesinde sona yaklaşıldı. Geliştirilen motorun gelecek yılın ortasından itibaren SOM füzesinde kullanılması hedefleniyor.

Yeni Şafak
Turbojet motoru SOM Füzesinde kullanılacak.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve üretimini ROKETSAN'ın yaptığı seyir füzesi SOM'da kullanılacak turbojet motoruyla savunma sanayisinin geliştirdiği yerli ürünlere bir yenisi daha eklenecek.

Kale Havacılık, yurt dışından temin edilen turbojet motora yönelik çalışmalarında sona yaklaştı. Motorun gelecek yılın ortasından itibaren SOM seyir füzesinde kullanılmaya başlanması hedefleniyor.

Bu sayede, füzedeki kritik bir parçanın daha ekonomik olarak temin edileceği ve olası ihracat kısıtlamalarının önüne geçileceği belirtiliyor.

Motor teknolojisinde elde edilen kazanımlar

Projede ayrıca motor teknolojilerindeki dışa bağımlığın azaltılmasına yönelik önemli kazanımlar elde edildi.

İkinci önemli kazanım ise yeni bir jet motorunun olmazsa olmazı sayılan geliştirme test düzeneklerinin tamamının milli ve özgün olarak geliştirilmesiyle sağlandı.

Oluşturulan sistem, motorun tüm irtifa şartlarındaki hava koşullarını yer şartlarında oluşturabiliyor ve motorun irtifa şartlarındaki performansının test edilmesini mümkün kılıyor.

SOM füze ailesi

Yoğun şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanan SOM füze ailesinin SOM-A, SOM-B1, SOM-B2, SOM-J gibi konfigürasyonları bulunuyor.

SOM, uzun menzil (250 kilometre), düşük görünürlük, yüksek hassasiyet, karşı koyma/karıştırma tedbirlerine dayanıklılık, ağ merkezli harekata uygunluk, fırsat hedeflerine angajman, uçuş sırasında önceden planlanmış görevler arasında seçim, uçuş sırasında hedef tanımlama, seçilebilir vuruş parametreleri ve evrensel silah arayüzü uyumluluğu gibi operasyonel özelliklere sahip bulunuyor.

EKONOMİ
‘Avcı’ kaskı ile tam isabet

EKONOMİ
Türk yapımı ‘Lazer Silahı’