Türkiye'nin ihracatı temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 artışla 14,1 milyar dolar oldu. Bu, bugüne kadarki en yüksek temmuz ihracatı olarak kayıtlara geçti. Temmuz ayı geçici ihracat verileri Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle'nin katıldığı Ticaret Bakanlığı'ndaki toplantıyla açıklandı. Buna göre, temmuz ayı rekoru 761 milyon dolar arttı.
REKORLAR PEŞPEŞE
Bu yıl haziran ayı hariç her ayda ihracat rekoru kırıldı. Mart ayında ise aylık rekorun da ötesinde tarihte ilk defa 15 milyar dolarlık ihracat barajı aşıldı. Yılın 7 aylık döneminde ihracat yüzde 7 artışla 96,3 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracat da 163,3 milyar dolarla yine rekor kırdı. Yıl sonunda 170 milyar dolar aşılarak tarihi rekora erişilmesi hedefleniyor.
İHRACAT VERİLERİ TEK ELDEN
Ticaret Bakanı Pekcan, bugünün üretimle, yatırımla, ihracatla kalkınan Türkiye için güzel bir gün olduğunu belirterek, "Eskiden iki ayrı rakam açıklanıyordu. Şimdi iki bakanlık tek çatı altında birleştiği için olması gerektiği gibi artık bundan böyle TİM ile beraber aynı rakamı açıklayabiliyoruz" dedi.
OVP'NİN ÜZERİNE ÇIKABİLİR
Türkiye'nin 223 ülkeye ihracat yapar hale geldiğine dikkati çeken Pekcan, "Cumhurbaşkanımızın Afrika kıtasına verdiği önemle Kuzey Afrika'ya ihracatımız yüzde 55, yeşil Afrika’ya ihracatımız yüzde 23 arttı. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İngiltere, Amerika, en çok ithalat yaptığımız ülkeler de Çin, Rusya ve Almanya olarak kendini göstermektedir. Şu sıralar Orta Vadeli Program (OVP) çalışmaları devam ediyor. Orta vadede ihracatımızın 169 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir. Analiz sonuçları bu rakamı biraz daha aşacağımızı gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Pekcan ayrıca, gelecekte değişecek enerji kaynaklarına göre Türkiye’nin ihtiyaç duyacağı ve yükseleceği sektörleri daha fazla destekleyeceklerini dile getirdi.
Türkiye’nin aktörlüğü sürer
Yazılım, yapay zeka ve diğer teknolojik alanlarda Türkiye’nin potansiyelini küresel piyasalara sunmak üzere “yeni nesil serbest bölgeler” kuracaklarını da kaydeden Pekcan, dijitalleşmeyi ve e-ticareti ön plana çıkaracaklarını aktardı. Ruhsar Pekcan, vatandaşın sağlıklı ve güvenilir ürünleri tüketmesi ve Türk malı algısının güçlenmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle dedi: “Küresel ekonomide cesur ve yeni bir dünya kurulurken Türkiye, bu dünyanın önemli bir aktörü olmaya devam edecek.”
Kilogramı 1,38 $
Temmuzda miktar olarak ihracatın 10,7 milyon tona ulaştığını belirten TİM Başkanı Gülle, böylece Temmuz 2017’ye göre miktar bazında yüzde 28,4’lük artış yakalandığını dile getirdi. İsmail Gülle, ihracat birim fiyatlarında da artış yaşandığına işaret ederek, “Bildiğiniz gibi 2017’de ihracatımızın birim değeri kilogram başına 1,36 dolardı. Bu yılın ilk 7 ayında rakam 1,38 dolar seviyesine yükseldi” diye konuştu.
Otomotiv zirvede
Alt sektörler itibarıyla temmuzda en çok ihracat gerçekleştiren sektör yine otomotiv oldu. Bu sektör 2,8 milyar dolar ihracat rakamına ulaşarak, ihracatını yüzde 13,8 artırmayı başardı. Otomotiv sektörünü,1,6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1,5 milyar dolarla kimyevi maddeler takip etti. TİM verilerine göre temmuzda 59 ilin ihracatında da artış kaydedildi.
Artış lideri savunma
Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği (SSI), temmuz ayında ihracatını yüzde 77 artırarak 197 milyon dolara yükseltti. Yüksek teknoloji ve ar-ge yatırımlarının yoğun olduğu savunma ve havacılık sanayii, temmuz ayında en fazla ihracatını artıran sektör oldu. Sektör, ocak-temmuz döneminde ise yüzde 21,8’lik artışla 1 milyar 104 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.