TÜMOSAN ve YTÜ’den tek silindir motor atağı

TÜMOSAN Motor ve Traktör AŞ. Türkiye’de bir ilk olan tek silindirli araştırma motoru yatırımını gerçekleştirerek milli imkanlarla dizel motor geliştirilmesinin önündeki önemli bir engeli daha kaldırmış oldu.

Yeni Şafak Haber Merkezi
TÜMOSAN ve YTÜ’den tek silindir motor atağı

TÜMOSAN’dan yapılan açıklamada, dizel motor tasarım çalışmalarında tasarım süresini kısaltmak, test maliyetlerini düşürmek ve sanayi-üniversite iş birliği uygulamalarına etkinlik kazandırmak amacıyla 2014'te İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ortaklığında başlatılan proje hakkında bilgi verildi.

TEST MERKEZİNE DESTEK

Açıklamada; 'Yeni Nesil Euro 6 Ağır Hizmet Motor Geliştirilmesi: Bölünmüş Püskürtme Stratejisi, Düşük Sıcaklıkta Yanma' konulu TEYDEP ve SANTEZ proje destekleri kapsamında tek silindirli araştırma motoru alımının planlandığı hatırlatıldı. Bu amaçla Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ise 330 kW gücündeki dinamometrenin hizmet vereceği bir test merkezinin kurulmasının desteklendiğine dikkat çekildi.

İLK YARIDA DEVREYE ALINMASI PLANLANIYOR

Tek silindirli araştırma motoru TÜMOSAN’ın, test merkezi ise YTÜ’nün malı konumunda bulunuyor. Türkiye’de bir ilk olan tek silindirli araştırma motoru ile 1200 kW gücüne kadar dizel motor geliştirilmesi çalışmaları yapılabilirken,kurulan test sistemi ile de 330 kW gücüne kadar motorları akredite olabilecek yetkinlikte bir sistem üzerinde test ve kalibrasyon geliştirmeleri yapılabilecek. Test sistemi ve tek silindirli araştırma motor kurulumu devam ediyor ve bu yılın ilk yarısında devreye alımı planlanıyor.

2023’E KADAR KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİNE DEVAM

TÜMOSAN, Yıldız Teknik Üniversitesi ile imzalayacağı protokol kapsamında 2023 yılına kadar tek silindirli araştırma motorunu YTÜ Test Sistemi üzerinde kullanım hakkına sahip olacak. YTÜ-TÜMOSAN arasında yapılacak protokol ile Yıldız Yerleşkesi'nde bulunan test sistemini bahsedilen projeler kapsamında en az 2023 yılına kadar kullanarak üniversite bünyesindeki çalışmalarda katılım ve başarı gösteren Lisans/Lisansüstü/Doktora öğrencilerinden insan kaynağı olarak yararlanma ve nitelikli istihdam potansiyelini değerlendirme imkanı oluşacak.