HEM ÜRETİM HEM REHABİLİTASYON
Altın üretimi yaparken, eş zamanlı olarak rehabilitasyon çalışmalarını da sürdürdükleri bilgisini veren Demir, maden alanlarının doğaya kazandırılması için çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Geçimini temel olarak tarımla karşılayan bölgenin, TÜPRAG ile birlikte endüstriyel faaliyetlere de geçtiğini söyleyen Demir, her hanede en az bir kişinin çalıştığını Efemçukuru’nda ise bölgenin istihdamdaki payının yüzde 88.2 düzeyinde olduğunu belirtti. Madenciliğin bölgede düzenli gelir kaynağı olduğunu söyleyen Demir, üretimde siyanür kullanılmadığını, bunun yerine yüzdürme yöntemini tercih ettiklerini kaydetti.
KIZ ÇOCUKLARINA ÖNCELİK
TÜPRAG’ın faaliyetleri içinde sosyal yatırımların önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Demir, sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında eğitime erişim için servis desteği sağladıklarını, kız çocuklarının ise eğitimde önceliklendirildiğini söyledi. Toplum 12 kişinin yer aldığı bir revirde toplum sağlığı alanında hizmet sunduklarının altını çizen Demir, sadece madende değil dış alana da bunu sağladıklarını belirtti.
YENİ GELİR KAPISI OLDU
Faaliyet gösterdikleri bölgede çok önemli tarımsal yatırımlar da gerçekleştirdiklerini ifade eden Onur Demir, “Daha önce köy halkı bu ormanlardan faydalanmamış, sadece bağcılık değil aynı zamanda bu ekosistemden de faydalanılacak şekilde değerlendirildi. TÜPRAG bir gün gidecek ama tarımsal faaliyetleri, ürün çeşitliliği ile birlikte devam etmeli düşüncesiyle biz bu projeyi başlattık” ifadelerini kullandı.