Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sudan’da ilk etapta 1 milyon dönüm tarım arazisinin Türkiye tarafından işlenmesi için tahsis edildiğini açıkladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Ankara’da düzenlenen “Türk İş İnsanları ve Yatırımcılar ile Dar Kapsamlı İstişare Toplantısında” Fuat Oktay, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el Burhan ile bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada Oktay, iki ülke arasında önceki gün enerji, savunma, maliye ve basın alanları başta olmak üzere toplam 7 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandığını söyledi.
KÖPRÜLER SAĞLAMLAŞTIRILACAK
Sudan’da 314 milyon dolar değerinde Türk yatırımı bulunduğunu ve 20’si geçen iki yıl olmak üzere Türk müteahhitlik firmalarının Sudan’da 90 proje üstlendiğine işaret eden Fuat Oktay, “Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Sayın el-Burhan ve değerli bakanlarımız ile siz değerli iş insanlarımızın görüş ve önerilerini dinleyerek ve gereken kolaylaştırıcı adımları atarak ülkelerimiz arasındaki köprüleri daha da sağlamlaştıracağımıza inanıyorum.”
İLERİDE ARTACAK
Sudan’ın 44 milyonluk genç ve dinamik nüfusu, zengin tabii kaynakları, güçlü tarımsal üretimi ve potansiyeli ile bölgesinde bir cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini kaydeden Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım alanında Türkiye-Sudan iş birliğini de güçlendirmeyi arzu ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve zatıaliniz başkanlığında gerçekleşen verimli temaslar sonucunda Sudan’da ilk etapta 100 bin hektar yani 1 milyon dönüm tarım arazisi ülkemiz tarafından işlenmeye tahsis edilmiştir. Bu miktarın ileride artırılması hususunda da mutabık kalınmıştır.”
MADEN ÖNEMLİ BİR ALAN
Sudan ile ticaretin 2020 yılında toplam 480 milyon dolara ulaştığına işaret eden Fuat Oktay, "Önümüzdeki 5 yıllık dönemde 2 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini aşacağımıza inanıyoruz. Sudan ile ticari işbirliğinde madencilik önemli bir alan. Sudan tarafının samimi desteğiyle Türk firmalarına tahsis edilen sahalardaki sorunların çözüleceğine ve maden alanında kazan-kazan temelinde kurulan iş birliklerimizin verimli şekilde devam edeceğine inanıyorum" dedi.
DEİK Başkanı Nail Olpak da Sudan’a ambargonun kaldırılmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, lojistik sektöründe destek sağlamaya hazır olduklarını belirtti.